- World’s 50 Best Restaurants a plasat Disfrutar din Madrid pe primul loc în topul celor mai bune restaurante.
- Topul restaurantelor a fost completat de „Asador Etxebarri” și „Table de Bruno Verjus” din Paris.
- Restaurantele observa creșteri semnificative în numărul de clienți după ce au fost incluse în listă.
Lista celor mai bune 50 de restaurante din lume pentru anul 2024 a fost anunțată, relatează Robb Report.
La o reuniune a celor mai importanți bucătari și proprietari de restaurante din lume din Las Vegas, trei dintre cele mai bine cotate restaurante au provenit din Spania. „Disfrutar” din Madrid a câștigat titlul de cel mai bun din lume.
Restaurantul modernist, condus de bucătarii Oriol Castro, Eduard Xatruch și Mateu Casañas, se alătură în rândurile localurilor de elită printre „Central”, „Noma” și „The French Laundry”.
„Suntem atât de încântați și mândri și credem că lupta noastră va fi mai liniștită acum”, a spus Casañas râzând. Drumului spre titlul de cel mai bun restaurant din lume nu a fost cu siguranță unul ușor.
Întrebat dacă tânăra generație ar putea să nu aprecieze meniurile lungi de degustare, Casañas a răspuns: „Poate că nu este modul cel mai la modă de a face lucrurile, dar noi facem ceea ce ne place și nu ne schimbăm niciodată drumul. Iar astăzi suntem aici.”
Care au fost celelalte restaurante care s-au clasat
Pe locul doi s-a clasat legendarul restaurant „Asador Etxebarri”, cunoscut pentru „live-fire” din Țara Bascilor.
Atunci când s-au numit cele mai influente 10 restaurante din anii 2010, „Etxebarri” a fost pe listă. Bucătarul Aitor Zabala a spus că „a adus o nouă dimensiune gătitului și a făcut-o cunoscută în întreaga lume”.
„Table de Bruno Verjus” din Paris a urcat anul acesta pe locul 3, după ce anul trecut fost pe locul 10 în clasament.
Un alt restaurant spaniol, „Diverxo” din Madrid, s-a alăturat topului cinci, completat de „Maido” din Lima, Peru.
La locul 6, restaurantul „Atomix” din New York s-a clasat din nou cel mai sus dintre toate restaurantele americane. Acesta și-a păstrat poziția în fruntea gastronomiei coreene. Celălalt restaurant din SUA care s-a clasat în top 50 a fost „SingleThread” al lui Kyle și Katina Connaughton.
Impactul listei asupra restaurantelor
Lista din acest an a fost stabilită de 1.080 de alegători din întreaga lume. Includerea în listă poate avea un impact semnificativ pentru un restaurant. Bucătarul Jeremy Chan, al cărui „Ikoyi” din Londra a intrat pe listă în 2022 a ajuns pe locul 42 anul acesta, a declarat că restaurantul său a înregistrat o creștere imediată a numărului de clienți.
Elena Reygadas, cea mai bună femeie bucătar din lume de anul trecut, a confirmat și ea acest lucru. Aceasta a spus că după ce restaurantul său „Rosetta” din Mexico City s-a clasat pe locul 49, afacerile au crescut. Anul acesta, „Rosetta” a urcat pe locul 34, acest lucru urmând să aibă un posibil impact și mai mare asupra succesului său.