- „Oedip Rege”, celebra tragedie scrisă de Sofocle, a fost pusă în scenă, într-un mod original, pentru prima
dată în România. - Declan Donnellan consideră că teatrul are nevoie de intimitate. El spune că, într-o lume dominată de efecte speciale audio-video și în era internetului, teatrul îți amintește că ești viu.
- Regizorul Declan Donnellan a fost premiat la Londra, Moscova, Paris și New York.
Declan Donnellan montează pentru prima dată în România la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova „Oedip Rege”. Declan Donnellan și Nick Ormerod sunt fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl. Regizorul Declan Donnellan a fost premiat la Londra, Moscova, Paris și New York.
„Oedip Rege”, celebra tragedie scrisă de Sofocle, a fost pusă în scenă, într-un mod original, pentru prima
dată în România. Cei aleși să dea viață personajelor sunt actorii Teatrului Național din Craiova.
„Dar când domnia s-a prăbușit, așa…, ce necaz v-a oprit să aflați tot ce s-a petrecut? Sfinx cu ale sale predicții încâlcite ne-a făcut să lăsăm deoparte tainele acestea”, fragment din piesa de teatru.
Luana Neghea, spectator: „Sunt multe momente în care monologul actorului principal, cel care-l interpretează pe Oedip, este de-a dreptul… Ne răvășește, ne bulversează complet și ne face să ne punem anumite întrebări care, nu știu, rămân, așa, fără răspuns, chiar și după spectacol.”
„Oedip Rege” este un proiect itinerant, unde publicul nu este doar spectator, ci și parte integrantă a spectacolului. Fără efecte speciale moderne, echipa de producție i-a surprins până și pe actori cu modul inedit de a pune în scenă piesa.
„Mă veți vedea și pe mine luptând de partea voastră. Ca să răzbun acest pământ și zeul, deopotrivă. Și nu, nu pentru prieteni depărtați, ci pentru mine„, fragment din piesa de teatru.
Claudiu Mihail, actor la TN Craiova: „Într-un spectacol cu publicul în sală, să zicem că te mai spriji de ceva, ai o plasă de siguranță.(…) Tot ce știm e textul, structura pe care trebuie să o urmărim.”
În era internetului teatrul îți amintește că ești viu
Ramona Neghea, actriță la TN Craiova: „Ce este deosebit este că nu îți cere niciodată „fă asta”, ,,du-te de la X la Y” sau aici aș vrea să faci nu știu cum. Nu. Îți spune povești, întâmplări.(…) Și din întâmplările astea tu îți dai seama exact ce cere de la tine.”
Regizorul britanic Declan Donnellan consideră că teatrul are nevoie de intimitate. El spune că, într-o lume dominată de efecte speciale audio-video și în era internetului, teatrul îți amintește că ești viu.
Declan Donnellan, regizor: „Cred că oamenii vor să fie într-un spațiu viu, să respire, să audă oameni. Este prima relație care care contează cu adevărat în viața cuiva. Și vrem să facem asta. Și, desigur,câteodată, găsim intimitatea dificilă și jenantă, chiar în cele mai apropiate relații ale noastre. Câteodată vrei mai multă distanță, dar asta e esența umanității noastre.”
Teatrul antic este mai actual decât ți-ai putea închipui, iar „Oedip Rege” este comtemporan cu tine. Celebra tragedie scrisă de Sofocle este pusă în scenă, într-un mod original, de regizorul Declan Donnelan,
pentru prima dată pe o scenă din România. Cei aleși să dea viață personajelor sunt actorii Teatrului Național din Craiova.
„Oedip Rege” este un proiect itinerant, unde publicul nu este doar spectator, ci este parte integrantă a spectacolului. Luana Neghea este unul dintre cei peste o sută de spectatori care au devenit, fără voia lor, spectactori.