- Carmen Uscatu: ,,Spitalul pe care îl construim nu este doar o clădire. Este un etalon!”
- Oana Gheorghiu: ,,Nu putem să stoarcem un sistem pe care l-am lăsat să moară timp de 30 de ani”
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu îți spun povestea unuia dintre cele mai mari proiecte din țara noastră: construcția unui spital pentru copiii bolnavi de cancer.
Într-o Românie în care birocrația și sistemul nu îți dau prea multe șanse să dăruiești cu adevărat viață, inițiativa “Noi Facem Un Spital!” reprezintă un pariu câștigat și o imensă provocare.
Până acum, 350.000 de persoane fizice și 4000 de companii au donat pentru realizarea acestui proiect. În 2019, după concertul susținut la București, trupa Metallica a donat 250.000 euro pentru construirea spitalului de oncologie pediatrică, alăturându-campaniei #NoiFacemUnSpital. Povestea continuă, pentru că nici Oana și nici Carmen nu au de gând să se oprească prea curând.
Oana Gheorghiu: „Am fost încremeniți foarte mulți ani în care nu am cerut autorităților să-și facă treaba, guvernului care gestionează banii noștri publici, banii pe care noi îi plătim din taxe și impozite. Practic sistemul de sănătate este și oglinda implicării noastre și sistemul de educație la fel, autostrăzile la fel.”
Despre primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, ridicat în curtea Spitalului Marie Curie, Carmen Uscatu mărturisește franc: ,,Când facem acest spital apelăm foarte mult la specialiști din străinătate. Nu trebuie să inventam roata și nici nu cred că trebuie să ne bălăcim așa. Spitalul acesta pe care îl construim nu este doar o clădire. Este un etalon.”
Carmen Uscatu: „De angajat trebuie să angajeze spitalul pentru că spitalul, clădirea pe care o construim sau clădirile pe care le vom construi vor fi donate statului.”
„Va fi un spital public în care tratamentele pacienților vor fi complet gratuite asigurate de catre statul român, însă noi ne dorim să facem un parteneriat public-ONG astfel încât să putem să rămânem acolo, să putem aduce un standard și menține sau crește acest standard, să putem oferi training personalului medical, să putem face parteneriate cu clinici specializate din străinătate și care au rezultate excepționale, iar asta este o muncă de o viață așa..”