• Mai mult de 200 de milioane de fete și femei în viață, în prezent, au fost supuse mutilării genitale feminine, în 30 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde este pus în practică acest obicei.
  • Practica nu are beneficii asupra sănătății fetelor și femeilor.
  • Aceasta afectează, mai ales, fetele tinere și este considerată o încălcare a drepturilor acestora.

Ziua Internațională pentru toleranță 0 a mutilării genitale feminine (MGF) este marcată anual, din 2003, pe 6 februarie, ca un semnal de alarmă și de împotrivire față de practica mutilării genitale a fetelor. Practica este considerată o încălcare a drepturilor fetelor și femeilor și este obișnuită în țări din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. iar cele care sunt supuse ei sunt fete cu vârste cuprinse între cinci și 15 ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) se opun acestui obicei și fac eforturi să combată practica mutilării genitale a fetelor. Anul acesta, OMS marchează Ziua Internațională pentru toleranță 0 a mutilării genitale feminine prin tema „Accelerarea investițiilor pentru a pune capăt MGF”. OMS solicită astfel sprijin pentru programele care furnizează servicii și răspund persoanelor afectate. Prin acest demers, OMS își proprune, totodată, să stimuleze un proces de elaborare și aplicare a unor legi prin care practica mutilării genitale a fetelor să fie eliminată.

Ce este, în fapt, mutilarea genitală feminină?

În multe societăți în care se practică, mutilarea genitală a fetelor și femeilor este un fenomen tradițional, considerat o parte a creșterii și maturizării unei fete. Obiceiul este perpetuat pe fondul unor norme sociale la care, dacă o fată arată împotrivire, aceasta riscă să fie exclusă social. La baza continuării acestei practici stau credințe conform cărora, în acest mod, este creată certitudinea că virginitatea premaritală și fidelitatea din timpul căsătoriei celei supuse obiceiului sunt asigurate. MGF este asociată cu idealurile culturale de feminitate și modestie, care includ ideea că fetele sunt curate și frumoase după îndepărtarea unor părți ale corpului considerate necurate, nefeminine sau masculine, potrivit OMS.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

MGF cuprinde toate procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe ale femeii, fără existența unui beneficiu medical. Practica este efectuată în principal de către practicienii tradiționali. În mai multe medii, există dovezi care sugerează o implicare mai mare a furnizorilor de servicii medicale în efectuarea MGF, datorită convingerii că procedura este mai sigură atunci când este medicalizată.

OMS îndeamnă cu tărie furnizorii de servicii medicale să nu efectueze MGF.”, transmite OMS, într-un articol de informare privitor la MGF.

Este aproape întotdeauna efectuată asupra minorilor și reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor. Practica încalcă, de asemenea, drepturile unei persoane la sănătate, securitate și integritate fizică; dreptul de a nu fi supus torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante; și dreptul la viață, în cazurile în care procedura duce la deces.
MGF este efectuată în principal pe fetele tinere, cu vârste până în 15 ani.

O experiență traumatică, cu efecte pe termen lung

Practicarea MGF are consecințe îngrijorătoare asupra sănătății fizice și psihice a fetelor și femeilor. Aceasta nu aduce niciun fel de beneficiu medical, deoarece îndepărtează părți constitutive, naturale din corpul unei femei.

Cele care trec prin experiența MGF suferă complicații imediate și pe termen lung. În urma procesului, apar: hemoragii, durere severă, umflarea țesutului genital, febră, infecții, probleme urinare, leziuni ale țesutului genital înconjurător, șoc sau chiar moarte. În timp, consecințele practicării MGF cauzează probleme mult mai grave asupra sănătății femeilor. Acestea suportă probleme urinare, probleme vaginale, probleme menstruale, dureri în timpul actului sexual și scăderea satisfacției. Totodată, când acestea se pregătesc să devină mame, din cauza mutilării genitale, femeile riscă complicații crescute la naștere și, în unele cazuri, survine decesul nou-născutului, informează OMS.

La nivel psihic, experiența este considerată traumatică și provoacă stări depresive, anxietate, stimă de sine scăzută și teamă.

FGM este aplicată fetelor și, uneori, femeilor adulte. Conform datelor disponibile din 30 de țări în care se practică MGF în regiunile vestice, estice și nord-estice ale Africii, precum și în unele țări din Orientul Mijlociu și Asia, peste 200 de milioane de fete și femei care trăiesc în prezent au fost supuse acestei practici, iar peste trei milioane de fete sunt expuse anual riscului de a fi supuse MGF.

Unde se practică și ce măsuri se iau spre desființarea MGF

La nivel mondial, se estimează că cel puțin 200 de milioane de fete și femei în viață în prezent au suferit o formă de MGF. Dacă tendințele actuale continuă, alte 15 milioane de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani vor fi supuse acestei practici până în 2030, potrivit Africa Renewall.

Fetele cu vârsta de 14 ani și mai tinere reprezintă 44 de milioane dintre cele care au fost extirpate, cu cea mai mare prevalență a MGF în rândul celor de această vârstă în Gambia, de 56%, în Mauritania, de 54%, și în Indonezia, unde aproximativ jumătate dintre fetele cu vârsta de 11 ani și mai tinere au fost supuse acestei practici.
Țările cu cea mai mare prevalență în rândul fetelor și femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt Somalia 98%, Guineea 97% și Djibouti 93%.

Se estimează că tratamentul complicațiilor de sănătate cauzate de MGF în 27 de țări cu prevalență ridicată costă 1,4 miliarde de dolari pe an și se estimează că va crește la 2,3 miliarde de dolari până în 2047, dacă nu se iau măsuri.

În 2008, UNFPA și UNICEF au înființat Programul comun privind MGF, cel mai mare program global de accelerare a abandonării MGF și de furnizare de îngrijire pentru fetele și femeile care trăiesc cu consecințele acesteia. Până în prezent, programul a ajutat peste 3 milioane de fete și femei să beneficieze de servicii de protecție și îngrijire legate de MGF. Peste 30 de milioane de persoane din peste 20.000 de comunități au făcut declarații publice de renunțare la această practică.

Partenerii noștri