• Un lider regional din Germania a colaborat cu Gazprom pentru a promova gazoductul Nord Stream 2.
  • Manuela Schwesig este acuzată că a înființat o fundație de mediu care a fost concepută în secret pentru a face lobby în favoarea Nord Stream 2.
  • Criticii au descris-o drept „marioneta lui Putin”.

Un lider regional din Germania a colaborat cu Gazprom, compania energetică rusă susținută de stat, pentru a promova gazoductul Nord Stream 2 înainte ca acesta să fie anulat, potrivit unor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, conform publicației The Times.
Manuela Schwesig, ministrul-șef al landului Mecklenburg-Vorpommern, situat în nord-estul țării, este cel mai recent membru al Partidului Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz care a fost supus presiunilor din cauza legăturilor sale cu proiectul susținut de Kremlin. Criticii au descris-o drept „marioneta lui Putin”.

Mascarea propagandei în spatele unei organizații de mediu

Schwesig este acuzată că a înființat o fundație de mediu care a fost concepută în secret pentru a face lobby în favoarea gazoductului susținut de Rusia, pentru a evita criticile și pentru a eluda sancțiunile SUA.

Sute de e-mailuri și documente publicate în conformitate cu Legea privind informațiile de mediu arată că liderul statului a colaborat atât de strâns cu Nord Stream 2 AG, compania care se află în spatele proiectului, încât au fost sugerate revizuiri ale declarațiilor sale publice.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Documentele sugerează că Schwesig a fost implicat în deciziile de angajare pentru Nord Stream 2 AG, care este deținută de Gazprom și condusă de Matthias Warnig, în vârstă de 66 de ani, un fost membru al Stasi care s-a împrietenit și a lucrat cu Vladimir Putin în anii 1980, când acesta era ofițer KGB staționat în Dresda, adaugă The Times.

Biroul lui Schwesig, „o filială a Gazprom”

Norbert Röttgen, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a cerut demisia lui Schwesig pentru „complicitate cu o companie rusă și pentru că a indus în mod deliberat în eroare publicul”.

Ziarul Die Welt a afirmat că biroul lui Schwesig a acționat ca „o filială a Gazprom”. Documentele obținute de ziar dezvăluie un plan de angajare a unor „angajați cu experiență” ai Nord Stream 2 la Fundația pentru protecția mediului și a climei înființată anul trecut de administrația Schwesig.

Milioane de euro pentru ONG, în mare parte de la Gazprom, au fost destinate finalizării gazoductului și protejării acestuia de sancțiunile americane, potrivit Die Welt.

Schwesig a ținut un discurs în parlamentul landului în care a respins criticile la adresa proiectului ca fiind o încercare de a face presiuni asupra Germaniei pentru a cumpăra „gaz de fracturare din SUA”.

Partenerii noștri