Mai multe imagini care descriu dispariția lentă a clasei de mijloc din Venezuela au primit Premiul Carmignac pentru Fotojurnalism

Fotografa venezueleană Fabiola Ferrero a câştigat joi seară Premiul Carmignac pentru fotojurnalism, atribuit în cadrul Festivalului Visa din Perpignan (Franţa), pentru imagini care prezintă dezastrul economic şi dispariţia lentă a clasei de mijloc din ţara ei, potrivit publicației Vogue.

,,Toată munca mea, pe parcursul ultimilor cinci ani în Venezuela, a avut un ton foarte nostalgic, de doliu, pentru că mi-am pierdut nu doar rudele, care au trebuit să părăsească ţara, dar am pierdut şi un lucru fundamental: normalitatea pe care o cunoşteam” , a declarat câştigătoarea.

60 de imagini compun proiectul recompensat joi seară, rodul a cinci ani de muncă, din care şase luni au fost finanţate prin Premiul Carmignac, însoţit de un cec în valoare de 50.000 de euro. O parte din acest proiect fotografic va fi expus în octombrie la Paris, a anunţat fotografa venezueleană.

FOTO – Vogue

Fabiola Ferrero, în vârstă de 30 de ani, arată în imagini distrugerea unor spaţii emblematice din Venezuela, precum locuinţele comune ale unor muncitorii.

Peste 5 milioane de venezueleni au trebuit să îşi părăsească ţara natală din cauza crizei economice şi sociale.

FOTO – Vogue

În trecut una dintre cele mai bogate ţări din America Latină, Venezuela are nevoie în prezent de un ajutor umanitar, pe care ONU a început să îl trimită în 2019.

,,Dincolo de subiectul dispariţiei clasei de mijloc, aş spune că fotografiile mele vorbesc despre urmele unei promisiuni care ne-a fost făcută. În toată copilăria mea, ni s-a spus şi ni s-a repetat că Venezuela este ţara petrolului, unde totul este posibil” , a declarat Fabiola Ferrero, care colaborează cu mai multe companii mass-media internaţionale, precum revistele Time şi National Geographic.

,,Ar fi prea simplist să blamăm un singur factor. Îi atribuim adeseori acest dezastru ascensiunii lui Hugo Chavez” , fostul preşedinte venezuelean din perioada 1999-2013.

,,Însă, dacă o singură persoană a putut să distrugă toate aceste instituţii de-a lungul anilor, asta înseamnă că acele instituţii nu erau prea solide încă de la bun început” , a adăugat Fabiola Ferrero.

Inegalităţile din Venezuela s-au accentuat şi mai mult în ultimii ani, pe fondul pandemiei de coronavirus şi al tensiunilor politice.

Exit mobile version