• Colagenul este o substanta proteica prezenta in sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, vase de sange si articulatii.
  • De curand, colagenul a devenit „vedeta” în lumea modernă.
  • Majoritatea alimentelor cu conținut de colagen sunt produse din carne sau alte produse de origine animală.

Colagenul este proteina care reprezintă 30-40% din întregul material proteic al organismului, potrivit specialiștilor. Conform acestora, corpul uman poate produce singur întreaga cantitate de colagen de care are nevoie. Însa, dupa o vârstă productia naturala se încetineaște. 

Uite care sunt cele mai importante surse de colagen pe care se le introduci în dieta ta.

Sursele alimentare de colagen sunt de două tipuri – alimente care conțin colagen și alimente care pot ajuta la stimularea sintezei de colagen în organism, potrivit unei publicații din domeniu.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Majoritatea alimentelor cu conținut de colagen sunt produse din carne sau alte produse de origine animală. Acestea sunt totodată bogate în proteine precum aminoacizi, pentru ca organismul să-și poată genera propriul colagen.

Altele sunt bogate în vitamine si minerale importante, precum vitamina C, care joaca un rol major în procesul de sinteza a colagenului. Uite care sunt cele mai importante surse de colagen.

Carnea de peşte

Dintre toate alimentele, peștele este cea mai bogată sursă de colagen. Deși carnea de pește este o sursă bună de colagen, pielea de pește este de departe partea cea mai abundentă.

În majoritatea tipurilor de pește se găsesc concentrații mari de alți nutrienți importanți, cum ar fi acizii grași Omega-3.

Supa de oase

Supa de oase este produsă prin fierberea oaselor animalelor, în special a celor de vită sau porc. Este o sursă bună de colagen, fiind în același timp bogată în aminoacizi care joacă un rol important în producția naturală a acestuia.

Ouăle

Ouăle, în special albușurile de ou, sunt bogate în prolină, un aminoacid necesar pentru sinteza colagenului în organism. Ele conțin și alți aminoacizi implicați în producția de colagen, cum ar fi glicina, lizina și altele.

Carnea de pui

Puiul este bogat în colagen. De fapt, unele suplimente de colagen sunt produse folosind țesut conjunctiv din cartilajul de pui. În timp ce toată carnea de pui conține colagen, zonele cu mult țesut conjunctiv tind să aibă cel mai mare conținut.

Fasolea

Fasolea este bogată în proteine, inclusiv aminoacizi importanți care sunt implicați în sinteza colagenului.  Aminoacizii regăsiți în fasole sunt: lizina, leucina și valina. Dintre acestea, lizina joacă un rol cheie în sinteza colagenului în corp.

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul și salata verde sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente, sărace în calorii, dar bogate în minerale, fiind o sursă esențială de Vitamina C.

Deși nu conțin colagen, multe dintre ele conțin clorofilă, care ajuta la stimularea producției de colagen și la îmbunătățirea texturii și aspectului pielii.

Avocado

Avocado este bogat în vitamine și nutrienți folositori, cum ar fi potasiul și fibrele. Deși nu conține colagen, este bogat în nutrienți care joacă un rol important în sinteza colagenului. Una dintre acestea este vitamina C, esențială pentru sinteza colagenului, procesul prin care colagenul este creat în mod natural.

De asemenea, conține și alți nutrienți importanți, cum ar fi fier, magneziu, niacină și altele.

Fructele de pădure

La fel ca avocado, fructele de pădure nu conțin colagen, dar sunt bogate în vitamina C, vitală pentru sinteza colagenului. Căpșunile sunt o sursă deosebit de sănătoasă de vitamina C. Alte fructe de pădure bune pentru maximizarea aportului de vitamina C sunt afinele și zmeura.

Dincolo de conținutul de vitamina C, fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății generale și la reducerea efectelor îmbătrânirii.

Citricele

Portocala, lămâia și grapefruitul sunt surse excelente de vitamina C. O singură portocală conține circa 71 mg de Vitamina C. Lămâile și grapefruiturile sunt bogate în vitamine și alți nutrienți care promovează producția naturală de colagen. 

Colagen fiole

Majoritatea alimentelor sunt doar precursori ai colagenului, fără a-l conține propriu-zis, iar cele care îl conțin, nu reușesc să ofere cantitățile de care organismul are nevoie zilnic. Astfel, cea mai sigură modalitate de aprovizionare cu colagen o reprezintă suplimentele.

Deși multe dintre aceste afirmații nu au fost dovedite științific, recomandările dietetice generale ale dietei cu colagen conțin adesea multe alimente care sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă.

Partenerii noștri