Locuinţele din noroi, soluţia recomandată de arhitecţi pentru a face faţă zilelor toride de vară

Uitaţi de vilele din beton sau de zgârie-norii din sticlă şi oţel! Casele din noroi sunt viitorul, declară un arhitect anglo-irakian.

Clădirile din noroi sunt remarcabil de bune în a ne răcori pe timp de vară şi a ne încălzi pe timp de iarnă, şi rezistă la vremea extremă. Viitorul imobiliar pare să sune ca-n Star Wars – fanii ştiu de locuinţele din noroi de pe planeta Tatooine unde a crescut Luke Skywalker.  

Generaţii de egipteni, sumerieni, babilonieni, asirieni, turci, perşi şi arabi care s-au dezvoltat în mediu arid au locuit în aceste locuinţe din noroi. În oraşul antic Sana’a din Yemen, zgârie-nori de noroi se înalţă în sus spre cer. Structurile falnice sunt construite în întregime din pământ bătut şi decorate cu modele geometrice izbitoare.

Orașe antice cu case din pământ sunt încă locuite

Clădirile de pământ se îmbină cu munţii din apropiere datorită ocrului.  Arhitectura de noroi din Sana’a este atât de unică, încât oraşul a fost recunoscut ca sit protejat al Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Chiar dacă clădirile din Sana’a au o vechime de mii de ani, ele sunt cele mai sustenabile”, spune Salma Samar Damluji, arhitect anglo-irakian, profesor, co-fondatorul Fundaţiei Daw’an Mud Brick Architecture din Yemen şi autorul cărţii The Architecture of Yemen and its Reconstruction.

Structurile antice din noroi sunt încă locuite astăzi şi majoritatea sunt reşedinţe private, transmite BBC. Damluji spune că este uşor de înţeles de ce aceste clădiri din noroi nu şi-au pierdut atractivitatea – sunt bine izolate, durabile şi extrem de adaptabil. „Este arhitectura viitorului”, spune Damluji.

Arhitecţii din întreaga lume vor să readucă construcţiile din pământ, încercând să construiască clădiri durabile, care să reziste la fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundaţiile şi căldura intensă. 

Exit mobile version