- Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia a cerut duminică populației să se alăture autorităților.
- Patriarhul Kirill a făcut anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina.
- Acesta vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă.
Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill, a cerut duminică populației să se alăture autorităților, în timp ce Moscova își continuă intervenția militară în Ucraina, notează Reuters.
Advertisment
Patriarhul Kirill a făcut anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina și vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă.
„Domnul să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților”, a declarat Kirill, în vârstă de 75 de ani, citat de agenția de știri Interfax, la o predică ținută la Moscova.
Recomandări
„Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar dacă îi costă viața”, a adăugat patriarhul, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.
O „schismă” între Biserica Rusă și ortodoxism
Sprijinul patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe din țară, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.
Kirill a promovat, de asemenea, o critică influentă a liberalismului occidental, a consumerismului și a individualismului, în contrast cu „valorile tradiționale” rusești. Această idee susține că drepturile omului nu sunt universale, ci un produs al culturii occidentale, în special atunci când sunt extinse la persoanele LGBTQ. Patriarhul a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea ideii de „lume rusă”: o ideologie de soft power care promovează civilizația rusă, legăturile cu vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume și o mai mare influență rusă asupra Ucrainei și Belarusului.
Deși 70%-75% dintre ruși se consideră ortodocși, doar un procent mic este activ în viața bisericească. Kirill a căutat să „re-bisericească” societatea, afirmând că ortodoxia rusă este esențială pentru identitatea, patriotismul și coeziunea rusească – și pentru un stat rus puternic. De asemenea, el a creat o birocrație bisericească extrem de centralizată, care îl oglindește pe Putin și înăbușă vocile disidente.
Partenerii noștri