- O inscripție veche de 2.000 de ani a fost descoperită de israelieni.
- Aceasta a fost găsită de-a lungul drumului de pelerinaj al Orașului lui David din Ierusalim.
- Inscripția a fost sculptată cu ajutorul unei unelte ascuțite.
Recent, a fost găsit un mic fragment dintr-o tăbliță de piatră pe care este inscripționat numele „Shimon”, în limba ebraică, scrie Fox News. Semnul, vechi de 2.000 de ani, este însoțit de litere și numere care indică faptul că au fost implicați bani într-o tranzacție.
„La prima vedere, numele și cifrele pot părea neinteresante, dar să ne gândim că, la fel ca astăzi, chitanțele erau folosite și în trecut în scopuri comerciale și că o astfel de chitanță a ajuns până la noi. Este o descoperire rară și plină de satisfacție care permite o privire în viața de zi cu zi din orașul sfânt Ierusalim”, a declarat Autoritatea Israeliană pentru Antichități într-o declarație pe Facebook.
Alte patru inscripții similare, care are datează încă din perioada romană, epoca cunoscută și sub numele de epoca lui Iisus Hristos, au fost descoperite în Ierusalim și Bet Shemesh, potrivit directorului de Nahshon Szanton și lui Esther Eshel, epigrafist și profesor.
Potrivit cercetătorilor, inscripția a fost sculptată cu ajutorul unei unelte ascuțite pe o placă de cretă, care era folosită în mod tradițional ca osuar sau cufăr funerar în Ierusalim și Iudeea între anii 37 î.Hr. și 70 d.Hr.
Aceasta a fost găsită în partea de jos a orașului, de-a lungul drumului de pelerinaj, care lega poarta orașului de sudul Orașului lui David de Muntele Templului. Acest drum „a servit în esență ca principală arteră de circulație a Ierusalimului la acea vreme”, a precizat IAA.
„Drumul pe care a fost descoperită inscripția este cercetat continuu în Parcul Național Orașul lui David din Ierusalim, și de asemenea, reperezintă un proiect emblematic al Autorității Israeliene pentru Antichități”, a declarat Eli Escusido, directorul IAA.
„Nu este o coincidență faptul că numeroasele descoperiri care sunt scoase la iveală în timpul săpăturilor pun în lumină centralitatea acestui drum chiar și în perioada celui de-al Doilea Templu. Cu fiecare descoperire, înțelegerea noastră a zonei se aprofundează, dezvăluind rolul esențial al acestei străzi în viața de zi cu zi a locuitorilor Ierusalimului de acum 2.000 de ani”.
Citește și: