- În anii ’50, femeile preferau machiajul simplu, buze roşii şi ten impecabil
- Anii ’70 au adus pentru prima oara si produse cu nuanțe mai închise
- Preferatul anilor ’90 este sclipiciul, se regăseşte peste tot
La fel cum tendinţele modei vin şi pleacă, tipurile de machiaj sunt în continuă evoluţie. În ultimii 70 de ani, societatea şi-a schimbat percepţia asupra modului în care arăta un machiaj ideal.
În anii ’50, femeile preferau machiajul simplu – ce-i drept, nici nu aveau la dispoziţie foarte multe produse. Tania Cozma, Makeup Artist, explică ce tehnici de machiaj preferau femeile atunci.
Tania Cozma, Makeup Artist Official Bourjois Romania: „Aş alege trei elemente definitorii în ceea ce priveşte machiajul anilor 50 şi anume rujul roşu aprins care se punea pe buze şi se crea un aspect mai voluminous, mai voluptos al buzelor. Apar două culori de farduri, albastru, verde şi se dorea acel ten impecabil drept pentru care se exagera cu fondul de ten”.
Până atunci, brandurile au creat produse exclusiv pentru femeile ce aveau culoarea tenului deschisă, însă în 1970 s-au pus spre vânzare, pentru prima oară, şi produse cu nuanţe mai închise.
Tania Cozma: „Anii ‘70 devin o perioadă revoluţionară în ceea ce priveşte lumea machiajului şi anume tot ce înseamnă farduri de pleoape, de obraji de ruj, devine sidefat, se crează acea tendinţă de wet look, se simte şi influenţa punk şi disco, totul este o explozie de culori, o exprimare a personalităţii într-un mod mult mai liber.
În anii ’90, femeia devine mult mai îndrăzneaţă, mai curajoasă şi atunci îmbrăţişază sclipiciul din toate punctele de vedere. Se regăseşte sclipiciul pe pleoape, pe pomeţi, buze lucioase, până chiar şi în vestimentaţie. Optau întotdeauna pentru acele rochii sclipicioase, o eră a sclipiciului.”
Alexandra Vasile, Corespondent Aleph News: „În 2020 accentul se pune pe zona ochilor, asta şi din cauza măştilor de protecţie. Machiajul smokey, ca cel pe care îl port eu acum, este preferat de femei, poate fi asortat cu uşurinţă, iar atitudinea este cea care face diferenţa”