ESA se pregătește de o nouă misiune. Agenția spațială va verifica dacă sateliții naturali ai lui Jupiter pot susține viața

ESA se pregătește de o nouă misiune, poate cea mai amplă misiune desfășurată vreodată de agenția europeană în spațiu. O navă spațială europeană este pe cale să pornească într-o călătorie la 6,6 miliarde de km distanță pentru a explora dacă sateliții naturali ai planetei Jupiter pot susține viața, scrie Bloomberg.

Nava de șase tone, numită Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), se va îndrepta către cea mai mare planetă a sistemului solar transportând 10 instrumente de cercetare științifică, în ceea ce se anunță a fi cea mai mare misiune în spațiul a Agenției Spațiale Europene (ESA).

Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un instrument de cercetare cunoscut sub numele de magnetometru, care va ajuta la clarificarea modului în care s-au format sateliții înghețați ai lui Jupiter.

Dr. Caroline Harper, șefa Departamentului de Științe Spațiale de la Agenția Spațială din Marea Britanie, care a investit 9 milioane de lire sterline în misiune, a declarat: „Juice ne va duce într-o parte a sistemului solar despre care știm relativ puține, pentru a studia Jupiter. Va ajunge pe cea mai mare planetă să investigheze dacă unii dintre sateliții săi naturali prezintă condiții care ar putea susține viața.”

Misiunea va dura peste 11 ani de zile

Juice va decola pe 13 aprilie la bordul unei rachete Ariane 5 la ora 13:15 a Marii Britanii și se va separa de rachetă după aproximativ o jumătate de oră de la lansare.

Odată ajunsă la destinație opt ani mai târziu, nava spațială va petrece cel puțin trei ani desfășurând studii detaliate asupra planetei și asupra a trei dintre cele mai mari luni ale sale, Ganimede, Europa și Callisto.

Exit mobile version