• Cântăreața ucraineană Jamala a cucerit Europa cu un cântec despre deportarea de către liderul Stalin a sute de mii de oameni din Crimeea.
  • Când vin străinii, ei vin la tine acasă. Vă ucid pe toți și spun ‘Nu suntem vinovați‘”, a cântat ea într-un imn sumbru care a fost câștigătorul surpriză din 2016 al concursului Eurovision.
  • Jamala, artista care a câștigat Eurovision-ul, este ea însăși refugiată după ce a fugit de invazia lui Putin.

În urmă cu șase ani, cântăreața ucraineană Jamala a cucerit Europa cu un cântec despre deportarea de către liderul sovietic Iosif Stalin a sute de mii de oameni din Crimeea, țara ei natală de la Marea Neagră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Când vin străinii, ei vin la tine acasă. Vă ucid pe toți și spun ‘Nu suntem vinovați‘”, a cântat ea într-un imn sumbru care a fost câștigătorul surpriză din 2016 al concursului Eurovision, de obicei o sărbătoare a taberei ușoare.

Jamala, artista care a câștigat Eurovision-ul, este ea însăși refugiată după ce a fugit de invazia președintelui rus Vladimir Putin, care a determinat-o pe ea și pe copiii ei să caute adăpost în afara Ucrainei.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

„Pe 24 februarie, soțul meu m-a trezit și mi-a spus că a început războiul și că Rusia ne-a atacat. În acel moment, am fost șocată. M-am simțit ca într-un coșmar”, a declarat ea pentru Reuters.

Femeia în vârstă de 38 de ani, al cărei nume real este Susana Jamaladinova, s-a adăpostit într-un adăpost antiatomic din Kiev. Aceasta a fugit în Turcia împreună cu cei doi copii, lăsându-și soțul să lupte împotriva armatei ruse care se apropia.

Călătoria nu a fost ușoară, iar ea le-a cântat copiilor ei pentru a le distrage atenția de la pericol.

Melodia „1944”, un răsunet în prezent

Versurile piesei „1944” se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în anii ’40, de către Uniunea Sovietică din mâinile lui Iosif Stalin. Jamala a fost inspirată în special de povestea străbunicii sale Nazylkhan, care avea în jur de 20 de ani când ea și cei cinci copii ai săi au fost deportați în Asia Centrală.

Cântecul a fost lansat, de asemenea, pe fondul anexării Crimeei de către Rusia, deoarece majoritatea tătarilor din Crimeea refuză să accepte anexarea.

Partenerii noștri