Din februarie, greierele de casă a devenit aliment consumabil

Începând din data de 10 februarie 2022, greierele de casă a devenit aliment consumabil. Comisia Europeană a autorizat ca specia Acheta domesticus din familia Gryllidae să fie comercializată în tot spaţiul UE în formă congelată sau uscată pentru gustare şi sub formă de pudră ca ingredient alimentar. 

Comisia UE susţine că este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părţi ale lumii. Comisia mai transmite că greierele de casă este un produs alimentar sigur, deşi poate provoca alergii la aproximativ 2-4% din populaţia adultă şi până la 8-9% dintre copii.

Normele UE privind etichetarea alimentelor identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetaţi (de exemplu, ouă, lapte, peşte, crustacee etc.) pentru a permite persoanelor care trăiesc cu alergii alimentare să fie informate dacă produsele conţin ingrediente la care sunt sensibile. Consumul de proteine din insecte poate duce la reacţii alergice, a concluzionat EFSA. 

Pe lângă greierele de casă, au fost aprobate alte două insecte pentru consum alimentar –  Tenebrio molitor (viermele galben de făină) şi Locusta migratoria (lăcusta migratoare). 

Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană, altfel aprobarea lor nu ar fi fost înaintată de către Comisie statelor membre. De asemenea, proiectul de act normativ stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care conțin Novel Food. Acesta se aplică în plus față de cerințele din regulamentul privind etichetarea.

Exit mobile version