- Printre lucrările de arhitectură ale lui Kéré se numără clădiri ale parlamentelor din Burkina Faso și Benin. D
- Deși neterminate, proiectele demonstrează încă o dată utilizarea semnăturii sale de lumină.
- În fiecare an, Galeria Serpentine invită un arhitect internațional să construiască primul său edificiu londonez pe teritoriul său.
Arhitectul născut în Burkino Faso, Diébédo Francis Kéré, a devenit primul african care a câștigat prestigiosul Premiu Pritzker, care este adesea numit Premiul Nobel al arhitecturii. Lucrările sale extrem de apreciate, inclusiv structuri permanente și temporare, au fost ridicate în țara sa natală, dar și în Africa, Europa și Statele Unite.
Dl Kéré, în vârstă de 56 de ani, a fost încântat să primească ceea ce este considerat cel mai renumit premiu de arhitectură, descriindu-se drept „cel mai fericit om de pe planetă„.
Însă drumul său de zeci de ani până la vârful domeniului său nu a fost deloc simplu, având în vedere că în satul său oportunitățile limitate.
„Am crescut într-o comunitate în care nu exista o grădiniță, dar în care comunitatea era familia ta”, a declarat el pentru Premiul Pritzker.
„Îmi amintesc camera în care bunica mea stătea și spunea povești cu o lumină mică, în timp ce noi ne strângeam unul lângă altul, iar vocea ei din interiorul camerei ne închidea, chemându-ne să ne apropiem și să formăm un loc sigur. Acesta a fost primul meu sentiment de arhitectură”, a continuat el.
Dincolo de proiectele sale din Burkina Faso, Kéré a proiectat, de asemenea, structuri permanente și temporare în Europa și Statele Unite, cum ar fi Pavilionul Serpentine din Londra din 2017.
În fiecare an, Galeria Serpentine invită un arhitect internațional să construiască primul său edificiu londonez pe teritoriul său.
Inspirația sa pentru design a fost reprezentată de copacii din satul său natal, Gando, cu structuri care au căutat să conecteze vizitatorii cu natura înconjurătoare, potrivit site-ului Serpentine.
Kéré a realizat, de asemenea, desene pentru celebrul Festival de muzică și artă Coachella Valley, care se desfășoară în fiecare an în California și atrage celebrități și nume mari din industria de divertisment, printre cei care vor concerta anul acesta numărându-se Billie Eilish, Swedish House Mafia și Kanye West.
Proiectul domnului Kéré pentru festivalul din 2019 a fost numit Sarbalé Ke, care înseamnă Casa Sărbătorii. Inspirația sa pentru această structură a fost copacul Baobaob, care are o scoarță interioară goală.