De ce este ziua de „Vineri 13” o zi cu ghinion? Legenda și proveniența superstiției

Este vineri 13! Ai avut ghinion?

Încă din antichitate superstițiile și-au început manifestările. De la prea cunoscuta pisică neagră, la superstiții locale de tip spartul oglinzii sau statul pe colțul mesei, toate au în esență credințe, convingeri și legende.

Aceeași regulă se aplică și în cazul superstiției de față. Ziua de „Vineri 13” are proveniențe multiple.

Proveniența din creștinism

Vinerea, în creștinism, este o zi a doliului, a vânzărilor și a trădării. În același timp, numărul 13 este adesea corelat cu Iuda, cel care ar fi trebuit să fie al 13-lea apostol. Și acest simbol creștin se leagă tot de trădare. În sine, în creștinism, această superstiție nu este altceva decât o atenționare asupra tuturor lucrurilor rele, vicleșuguri și trădări pe care le poți păți.

Proveniență din mitologia nordică

În mitologia nordică, însemnătatea este una similară. Această conectare a numărului 13 cu ziua de vineri trimite către Loki, zeul înșelăciunii. Acesta a reușit să păcălească alți zei prin vicleșugul banchetului.

Dezamorsarea superstiției prin rațional

Mitul a fost consolidat de evenimente istorice și culturale, precum arestarea Cavalerilor Templieri într-o zi de vineri, 13, în 1307, și a căpătat o viață proprie în cultura populară prin filme și media. Cu toate acestea, psihologii argumentează că frica de „vineri 13” este doar un exemplu de frică socială amplificată de obiceiuri și mituri.

Legendele sunt puncte cheie de prevestiri. Metoda exemplului, s-ar zice, că este cea mai eficientă dintre toate cele pe care le-ai putea alege. Cu toate astea, nu trebuie să te temi! Ceea ce pentru unele culturi reprezintă ghinion, pentru altele este bucurie. Totul se leagă de percepție și convingeri.

Citește și

Exit mobile version