- Studiile arată că muzica poate reduce nivelul de stres și te ajută să îți gestionezi mai bine emoțiile.
- „Muzica îmi aduce și cel mai ridicat nivel de stres, dar și de relaxare”, a zis artistul Jean Gavril.
- Cercetătorii au descoperit că muzica stimulează eliberarea de dopamină, hormonul fericirii.
Muzica joacă un rol esențial în viața ta, oferindu-ți o sursă de inspirație și relaxare. Studiile arată că muzica reduce stresul și îl înlocuiește cu dopamină, hormonul care transmite fericire, scrie verywellmind.
Fie că asculți melodiile tale preferate pentru a te destinde după o zi lungă sau că practici un instrument pentru a-ți exprima creativitatea, muzica îți aduce bucurie și echilibru.
„Îmi place muzica rock, cânt live cu trupa și în general ascult muzică veselă, de dans”, a spus artistul Jean Gavril la Aleph News.
Există diferite moduri prin care muzica poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale și fizice. Iată câteva beneficii:
Muzica poate îmbunătăți performanța cognitivă
Cercetările sugerează că muzica de fundal poate îmbunătăți procesele cognitive la adulți și copii. Muzica optimistă îmbunătățește viteza de procesare a informațiilor și memoria.
Muzica te ajută să îți exprimi emoțiile
Muzica poate fi un instrument puternic de exprimare a emoțiilor și experiențelor. Scrierea de cântece și compunerea muzicii pot fi terapeutice și pot ajuta oamenii să-și înțeleagă mai bine sentimentele.
„Muzica îmi aduce și cel mai ridicat nivel de stres, dar și de relaxare, deoarece procesul creativ nu este unul ușor, iar ca artist trec printr-o mulțime de stări și trebuie să îmi caut inspirația”, a zis Jean Gavril.
Muzica poate îmbunătăți starea de spirit
Studiile arată că ascultarea muzicii pozitive poate crește starea de spirit în decurs de două săptămâni.
Asculți muzică? Dormi mai bine
Ascultarea muzicii clasice relaxante înainte de culcare poate îmbunătăți calitatea somnului. Un studiu a constatat că studenții care ascultau muzică clasică la culcare dormeau mai bine în comparație cu cei care nu ascultau nimic.
Muzica poate reduce simptomele depresiei
Terapia prin muzică este un tratament sigur și eficient pentru depresie. Poate reduce simptomele la pacienții cu afecțiuni neurologice, cum ar fi demența, accidentul vascular cerebral și boala Parkinson.
Aceste beneficii demonstrează impactul semnificativ pe care muzica îl poate avea asupra sănătății mintale și bunăstării. Dacă asculți muzică în viața de zi cu zi, poți avea performanțe cognitive mai bune, stres redus, dispoziție îmbunătățită și chiar un somn mai liniștit.