- Mama, tatăl și toți cei patru frați ai ei au murit în urma cutremurului care a lovit orașul Jindayris.
- Aya se află acum în spital.
- În prezent, starea ei este stabilă.
Mii de oameni s-au oferit să o adopte pe fetița care s-a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în nord-vestul Siriei, în urma cutremurului de luni. Când a fost salvată, bebelușul Aya – care înseamnă miracol în arabă – era încă legată de mama ei prin cordonul ombilical.
Mama, tatăl și toți cei patru frați ai ei au murit în urma cutremurului care a lovit orașul Jindayris. Aya se află acum în spital.
„A ajuns luni într-o stare atât de proastă, avea lovituri, vânătăi, era rece și abia respira”, a declarat Hani Marouf, pediatrul care se ocupă de ea. În prezent, starea ei este stabilă.
Videoclipurile cu salvarea lui Aya au devenit virale pe rețelele de socializare. Imaginile au arătat un bărbat care sprintează de printre dărâmăturile prăbușite ale unei clădiri, ținând în brațe un bebeluș acoperit de praf.
Khalil al-Suwadi, o rudă îndepărtată, care se afla acolo când a fost scoasă în siguranță, a dus nou-născutul la doctorul Marouf în orașul sirian Afrin. Mii de persoane de pe rețelele de socializare au cerut acum detalii pentru a o adopta.
„Aș dori să o adopt și să îi ofer o viață decentă”, a spus o persoană. Un prezentator TV din Kuweit a declarat: „Sunt gata să am grijă și să adopt acest copil… dacă procedurile legale îmi permit acest lucru”.
Managerul spitalului, Khalid Attiah, spune că a primit zeci de apeluri de la persoane din întreaga lume care doresc să o adopte pe micuța Aya. Dr. Attiah, care are o fiică cu doar patru luni mai mare decât ea, a declarat: „Nu voi permite nimănui să o adopte acum. Până când familia ei îndepărtată se va întoarce, o voi trata ca pe una dintre ale mele”.
Deocamdată, soția sa o alăptează alături de propria lor fiică. În orașul natal al Aya, Jindayris, oamenii i-au căutat pe cei dragi prin clădirile prăbușite.
Un jurnalist de acolo, Mohammed al-Adnan, a declarat pentru BBC: „Situația este un dezastru. Sunt atât de mulți oameni sub dărâmături. Sunt încă oameni pe care nu i-am scos încă”. El a estimat că 90% din oraș a fost distrus și că majoritatea ajutoarelor de până acum au venit de la localnici.