• Cel mai mult au scăzut prețurile în București, Constanța, Timișoara și Cluj
  • În Cluj şi Timişoara preţurile chiriilor au scăzut şi cu până la 40%
  • Lipsa studenţilor şi a turiştilor a afectat piaţa în materie de imobiliare
  • Iaşiul este singurul oraş care încă îşi păstrează preţurile de dinaintea pandemiei

Chiriile au scăzut cu până la 40% la Cluj şi Timişoara. Principalul motiv? Lipsa studenţilor şi a turiştilor.

În ultimii ani, un apartament cu o cameră din Cluj nu era închiriat cu mai puţin de 350 de euro. Anul acesta însă lucrurile s-au schimbat radical.

Apartamentul acesta cu toate serviciile incluse, cu toate cheltuielile, era la 700 de euro şi acum este undeva la 500-550 de euro, doar că nu este cerere. În momentul de faţă avem cam 15 apartamente care stau nelocuite din 44”, a spus, la Aleph News, Gabriel Iepure, proprietar de apartamente Cluj.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Ca şi un exemplu un apartament de o cameră care se închiria în 2019 – 2020 cu un preţ între 250-350 de euro, acum se închiriază cu 200 de euro. La fel şi apartamentele cu două camere au înregistrat scăderi cu până la 30%. Dacă în 2019 se închiriau cu 450 până la 600 de euro în momentul de faţa se închiriază cu preţuri situate între 300 de euro şi 450 de euro”, a spus Alexandra Joldeș, broker owner agenţie imobiliară Cluj.

Şi în Timişoara piaţa imobliară a fost afectată de pandemie. Dacă înainte de pandemie un apartament cu două camere în zona centrală se închiria chiar şi cu 400 de euro, acum a ajuns la 250 de euro pe lună.

Suprinzătoare situaţie este însă în Iaşi, unde proprietarii apartamentelor păstrează aceleaşi preţuri la chirii de dinaintea pandemiei. Nu vei găsi un apartament ultracentral cu două camere sub suma de 450 de Euro, iar în zonele periferice chiriile sunt în jur de 330 euro.

Agenţii imobiliari din Cluj şi Timişoara încearcă să îi ajute pe proprietarii de apartamente.

Ca să nu ţină piaţa chiriilor pe loc, aceştia le recomandă proprietarilor în această perioadă să discute cu chiriaşii şi să scadă preţul chiriilor pentru a nu exista riscul de a rămâne o lună sau două luni cu apartamentul neînchiriat, iar pentru apartamentele care sunt în piaţă pentru închiriere, proprietarii sunt sfătuiţi să lase din chirie, astfel încât să nu existe riscul de a sta cu apartamentul neînchiriat o perioadă lungă de timp, dar cu posibilitatea, ca după o perioada de 6 sau 12 luni, să renegocieze preţul cu chiriaşul în funcţie de evoluţia pieţei.

Partenerii noștri