Mai multe studii au analizat modul în care ne afectează somnul fie rețelele de socializare, fie telefonul, laptopul sau televizorul.
Experții au ajuns la concluzia că televizorul aprins, chiar dacă te ajută să adormi, îți va afecta calitatea somnului, scrie Healthline.com.
Cât de sigur este să dormi cu televizorul pornit
Majoritatea dezavantajelor au fost studiate de oamenii de știință de-a lungul timpului.
Îți poate crește „datoria de somn”
Adulții ar trebui să doarmă în jur de 8 ore în fiecare noapte. Orice cantitate de somn, mai mică de 8 ore, se mai numește și „datorie de somn”. Mai puțin somn înseamnă mai puțină concentrare a doua zi și poate duce inclusv la probleme de sănătate fizică și mentală. Chiar dacă doar asculți televizorul în timp ce este pornit, riști să rămâi în continuare treaz.
Scade producția de melatonină
Melatonina este hormonul care îi transmite organismului tău că este timpul să te odihnești. Televizoarele și alte dispozitive care produc lumină albastră pot reduce cantitatea de melatonină. Cu alte cuvinte, mintea nu va percepe dacă este zi sau dacă este noapte, ceea ce te va face să adormi mult mai greu.
Mintea va rămâne activă
Televizorul și alte dispozitive îți pot stimula creierul prea mult, astfel că îl vor face să rămână activ. O minte activă înseamnă un somn neliniștit și deficitar, cu coșmaruri.
Îți poate afecta sănătatea
Fără un somn de calitate, pot apărea mai multe probleme de sănătate, cum ar fi:
- tensiune arterială crescută
- imunitate slabită
- pierderea memoriei
Cu toate acestea, riscurile depășesc efectele standard ale privării de somn.
Un studiu din 2019 a arătat că dormitul cu lumină artificială, așa cum este cea de la televizor, a fost asociat cu un risc crescut de obezitate. În plus, riscul de obezitate a fost crescut chiar și atunci când calitatea somnului a fost sau nu afectată. Cu alte cuvinte, chiar dacă simți că te-ai odihnit, lumina artificială poate avea un impact negativ asupra sănătății pe termen lung.
Ce spun alți specialiști
Unii experți susțin că, pe de altă parte, dormitul cu televizorul aprins poate fi o alternativă decât să nu dormi nicio oră pe noapte.
În unele cazuri:
- Televizorul poate acționa ca zgomot alb sau de fundal, ceea ce poate da o stare reconfortantă
- Emite mai puțină lumină albastră decât alte dispozitive
- Muzica ori sunetele familiare te pot ajuta să adormi
- Adormitul la un film sau la o emisiune pe care deja le cunoști te poate relaxa
Dormitul cu televizorul pornit poate fi în regulă ocazional, însă alege emisiuni sau filme familiare și evită-le pe cele de acțiune sau canalele de știri. Setează-ți televizorul pentru a se opri automat după ce ai adormit.