- Ființele umane sunt o specie socială.
- Baza prieteniei constă în a se prețui reciproc – fiecare individ oferă ceva valoros pentru un alt individ.
- Odată ce decidem că prețuim pe cineva, de cele mai multe ori ne vom strădui să menținem acea prietenie.
Pentru majoritatea oamenilor, prieteniile reprezintă o parte importantă a vieții. Împărtășirea experiențelor face parte din ființa umană și multe studii au arătat că singurătatea are un efect negativ asupra bunăstării noastre.
Prietenia are un impact pozitiv asupra sănătății mentale, dar poate avea și beneficii fizice? Medical News Today a aflat de ce prieteniile sunt bune pentru sănătatea și bunăstarea noastră. nu trebuie să fim sociabili tot timpul – uneori avem nevoie să ne bucurăm de propriul spațiu – dar toți oamenii au nevoie de interacțiuni sociale. Acesta este motivul pentru care oamenii își fac prieteni și se străduiesc să mențină aceste prietenii. Iar prieteniile de calitate vor fi în beneficiul tuturor celor implicați.
Ființele umane sunt o specie socială. Din cele mai vechi timpuri, indivizii au avut nevoie să coopereze pentru a supraviețui și încă o facem. Nu suntem singurii în această privință – majoritatea animalelor au interacțiuni sociale și se bazează pe cooperare.
Deși prieteniile dintre animale au fost ironizate ca fiind antropomorfism, cercetările au arătat acum că unele animale formează relații stabile și pe termen lung, la fel ca și prieteniile umane.
Desigur, nu toate animalele au astfel de prietenii – acestea sunt limitate la cele care trăiesc în grupuri sociale stabile, cum ar fi primatele superioare, elefanții și cetaceele, cum ar fi balenele și delfinii. Baza prieteniei constă în a se prețui reciproc – fiecare individ oferă ceva valoros pentru un alt individ.
Ca oameni, îi prețuim pe ceilalți din tot felul de motive. S-ar putea să le placă aceleași lucruri ca și nouă, să aibă opinii politice similare sau poate să ne ajute la muncă sau la treburi. Odată ce decidem că prețuim pe cineva, de cele mai multe ori ne vom strădui să menținem acea prietenie.
Dr. Scott Kaiser, geriatru și director al Geriatric Cognitive Health pentru Pacific Neuroscience Institute din cadrul Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, a spus următoarele despre rolul prieteniei în evoluția umanității: „Cercetările sugerează că evoluția a selectat în mod continuu pentru creșterea conexiunii sociale, interacțiunea socială și rețelele sociale jucând un rol major în supraviețuirea oamenilor. Conform acestui cadru, strămoșii noștri au format conexiuni sociale – lucrând împreună, împărțind hrana și ajutându-se reciproc în alt mod – pentru a se simți în siguranță și protejați”.