- Presupusa și mult temuta „Blue Monday” a fost „cea mai deprimantă zi a anului”.
- Această zi presupusă a fi înfricoșătoare, care în acest an cade pe 16 ianuarie, a fost de mult timp numită „cea mai deprimantă zi a anului”.
- Blue Monday cade de obicei în a treia zi de luni a lunii ianuarie a fiecărui an, deși poate cădea și în a doua sau a patra zi.
Fiți atenți la săptămâna viitoare – pentru că va conține temuta „Blue Monday”. Această zi presupusă a fi înfricoșătoare, care în acest an cade pe 16 ianuarie, a fost de mult timp numită „cea mai deprimantă zi a anului” – și momentul în care este cel mai probabil să renunțăm la rezoluțiile noastre de Anul Nou (dacă nu am făcut-o deja). Blue Monday a devenit un „lucru” anual abia în 2005, după ce a fost concepută de Dr. Cliff Arnall, consilier de viață și consultant în domeniul fericirii.
Dar este într-adevăr cea mai deprimantă zi a anului? Și dacă da, de ce?
Ce este de fapt Blue Monday (Lunea Albastră)?
Blue Monday cade de obicei în a treia zi de luni a lunii ianuarie a fiecărui an, deși poate cădea și în a doua sau a patra zi. Expresia s-a născut în urma unei cercetări comandate de Sky Travel, care l-a însărcinat pe Dr. Cliff să descopere cea mai deprimantă zi din an pentru a ajuta firma să își comercializeze mai bine ofertele de iarnă.
Cliff a publicat în mod corespunzător o formulă, folosind factori precum vremea, datoriile, perioada de timp scursă de la Crăciun și luarea rezoluțiilor de anul nou, precum și sentimentele generale de lipsă de motivație. Psihologul a crezut că acest lucru ar putea fi folosit pentru a prezice momentul în care oamenii ar fi cel mai probabil să rezerve călătorii către destinații de vacanță însorite. Deși inițial a fost o invenție de PR, a devenit rapid un eveniment anual.
Este cu adevărat Lunea Albastră cea mai deprimantă zi a anului?
Interesant este că, de când a inventat formula, Dr. Arnall îi îndeamnă acum pe englezi să „respingă întreaga noțiune” de Blue Monday. În ciuda faptului că a fost preluată de companii de PR din întreaga lume, formula a fost demitizată și de mai mulți membri ai comunității științifice.
Mulți au sugerat că nu poți atribui pur și simplu valori numerice unor factori precum „vremea”. Stephen Buckley, șeful departamentului de informare al organizației de caritate Mind, care se ocupă de sănătatea mintală, a declarat: „Nu există nici o dovadă credibilă în spatele conceptului celei mai deprimante zile din an”.
Vorbind pentru Harper’s Bazaar, Buckley a spus: „Nu există o zi credibilă pentru o persoană care să aibă o depresie în această perioadă. Cu toții avem sănătate mintală și ne putem simți deprimați din când în când. Dar sugerarea că există o singură zi în care depresia cumva „lovește” mai mult decât de obicei alimentează dezinformarea și banalizează ceea ce pentru mulți oameni este o problemă foarte serioasă cu care se confruntă în fiecare zi a vieții lor.”
Ce este depresia?
Depresia este o perioadă prelungită de nefericire. În timp ce mulți oameni trec prin perioade de tristețe, cei care suferă de depresie pot fi triști timp de săptămâni sau luni întregi. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar pot include o dispoziție joasă continuă, lipsa de interes sau de motivație pentru anumite lucruri, iritabilitate față de ceilalți, sentimente de anxietate și îngrijorare și chiar gânduri suicidare sau gânduri de auto-vătămare. Semnele fizice pot include modificări ale apetitului, lipsa de energie, apetit sexual scăzut și tulburări de somn.