• Cercetătorii din Elveția au implantat în creierul unui pacient cu scleroză laterală amiotrofică un cip care îi permite să silabisească propoziții.
  • Bărbatul complet paralizat, care a rămas în imposibilitatea de a comunica timp de luni de zile.
  • Acesta a folosit implantul cerebral pentru a le cere îngrijitorilor săi o bere.

Cercetătorii din Elveția au inserat un implant cerebral unui pacient de 36 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Implantul îi permite să silabisească propoziții, literă cu literă, iar acesta l-a folosit pentru a comanda o bere rece, notează The Independent.

Bărbatul complet paralizat, care a rămas în imposibilitatea de a comunica timp de luni de zile după ce și-a pierdut chiar și capacitatea de a-și mișca ochii.

Pe lângă o bere, bărbatul a mai cerut îngrijitorilor și un masaj la cap din partea mamei sale, curry și supă hrănite prin tuburi și a vrut să asculte rock pe muzica trupei Tool.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Implantul cerebral în ALS

Oamenii de știință care fac cercetări uimitoare la Centrul Wyss din Geneva spun că este primul caz în care cineva care nu are nicio mișcare musculară voluntară poate comunica.

Persoanele care suferă de această boală neurodegenerativă progresivă au o speranță medie de viață după diagnosticare de doi până la cinci ani, deși pot trăi mult mai mult. Regretatul fizician Stephen Hawking a mai trăit încă 55 de ani după ce a fost diagnosticat, bazându-se spre sfârșitul vieții sale pe un dispozitiv de comunicare controlat de un singur mușchi al obrazului.

Până în prezent, un implant cerebral nu a fost testat pe un pacient complet paralizat și nu se știa dacă comunicarea este posibilă chiar și pentru persoanele care și-au pierdut tot controlul muscular voluntar.

Pacientul cu scleroză laterală amiotrofică și-a dat consimțământul pentru implantul cerebral în 2018. Atunci încă mai putea folosi mișcarea ochilor pentru a comunica, este acum complet paralizat. Cipul îi permite să semnaleze „da” sau „nu” la o serie de litere și să silabisească comenzi la o rată de un caracter pe minut.

Partenerii noștri