- Pe 14 iunie țările din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
- Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine.
- Tema din acest an este: „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alătură-te efortului și salvează vieți”.
Pe 14 iunie țările din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, conform OMS. Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de produse sanguine sigure și de a mulțumi donatorilor voluntari și neplătiți pentru donațiile de sânge care salvează vieți.
Tema globală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se schimbă în fiecare an, în semn de recunoaștere a persoanelor altruiste care își donează sângele pentru persoane necunoscute lor.
Pentru anul 2022, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alătură-te efortului și salvează vieți”, pentru a atrage atenția asupra rolurilor pe care donațiile voluntare le joacă în salvarea de vieți și în consolidarea solidarității în cadrul comunităților.
Obiectivele specifice ale campaniei din acest an sunt următoarele:
- să mulțumească donatorilor din întreaga lume și să sensibilizeze un public mai larg cu privire la necesitatea donării de sânge în mod regulat și neremunerat;
- să evidențieze necesitatea de a dona sânge în mod dedicat, pe tot parcursul anului;
- să recunoască și să promoveze valorile donării voluntare și neremunerate de sânge în consolidarea solidarității comunitare și a coeziunii sociale;
- să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea unor investiții sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem durabil și rezistent și pentru a crește colectarea sângelui de la donatorii voluntari.
O activitate specială pe care țările din lume sunt încurajate să o implementeze pentru campania din acest an este aceea de a disemina în diverse mijloace de informare în masă poveștile unor persoane ale căror vieți au fost salvate prin donarea de sânge, ca modalitate de a motiva donatorii obișnuiți de sânge să continue să doneze sânge și de a motiva persoanele cu o stare de sănătate bună care nu au donat niciodată sânge să înceapă să o facă.