- Pe 14 iunie țările din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
- Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine.
- Tema din acest an este: „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alătură-te efortului și salvează vieți”.
Pe 14 iunie țările din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, conform OMS. Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de produse sanguine sigure și de a mulțumi donatorilor voluntari și neplătiți pentru donațiile de sânge care salvează vieți.
Advertisment
Tema globală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se schimbă în fiecare an, în semn de recunoaștere a persoanelor altruiste care își donează sângele pentru persoane necunoscute lor.
Pentru anul 2022, sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alătură-te efortului și salvează vieți”, pentru a atrage atenția asupra rolurilor pe care donațiile voluntare le joacă în salvarea de vieți și în consolidarea solidarității în cadrul comunităților.
Recomandări
Obiectivele specifice ale campaniei din acest an sunt următoarele:
- să mulțumească donatorilor din întreaga lume și să sensibilizeze un public mai larg cu privire la necesitatea donării de sânge în mod regulat și neremunerat;
- să evidențieze necesitatea de a dona sânge în mod dedicat, pe tot parcursul anului;
- să recunoască și să promoveze valorile donării voluntare și neremunerate de sânge în consolidarea solidarității comunitare și a coeziunii sociale;
- să sensibilizeze opinia publică cu privire la necesitatea unor investiții sporite din partea guvernelor pentru a construi un sistem durabil și rezistent și pentru a crește colectarea sângelui de la donatorii voluntari.
O activitate specială pe care țările din lume sunt încurajate să o implementeze pentru campania din acest an este aceea de a disemina în diverse mijloace de informare în masă poveștile unor persoane ale căror vieți au fost salvate prin donarea de sânge, ca modalitate de a motiva donatorii obișnuiți de sânge să continue să doneze sânge și de a motiva persoanele cu o stare de sănătate bună care nu au donat niciodată sânge să înceapă să o facă.
Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru a dona sânge
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- greutate peste 50Kg
- puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut urmatoarele boli:
- hepatită (de orice tip);
- TBC;
- sifilis;
- malarie;
- epilepsie si alte boli neurologice;
- boli psihice;
- bruceloză;
- ulcer;
- diabet zaharat;
- boli de inimă;
- boli de piele: psoriazis, vitiligo;
- miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
- cancer.
Partenerii noștri