Arhiepiscopia Bucureștilor reacționează în scandalul „Clanul Marelui Alb”. Două persoane au demisionat

Reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au răspuns acuzațiilor de corupție care au apărut într-o anchetă Recorder. Este vorba despre un rapt de imagine și o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române, susțin preoții care au anunțat și o serie de măsuri.

Răsunsul la acuzațiile din materialul video „Clanul Marelui Alb” a venit sub forma unui comunicat de presă.

Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comițând un rapt de imagine. Jurnalistul „independent”, lipsit de credibilitate, prin modul în care a construit acest material, folosește tactica inoculării unei mari suspiciuni în rândul persoanelor care nu au nicio idee clară despre activitatea complexă și diversificată a Bisericii Ortodoxe Române și a cultelor religioase în general…Ne putem întreba, în mod deplin justificat, care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii? Care este scopul real ultim al materialului? Istoricul raportării Recorder la Biserică indică limpede un masiv anticlericalism, o fobie la adresa Bisericii Ortodoxe Române”, este poziția Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Reprezentanții bisericii mai spun că finanțarea Bisericii și a cultelor religioase este absolut legală, iar activitatea este verificată anual de instituțiile de stat. Niciun act de corupție nu trebuie tolerat într-o instituție, mai ales în Biserică, mai spun semnatarii comunicatului care adaugă faptul că Patriarhia este neutră din punct de vedere politic.

De asemenea, două persoane din conducerea Arhiepiscopiei au demisionat.

„Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească. Pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menționat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureștilor de către reprezentanții Administrației Patriarhale”, mai scrie în comunicat.

În plus, o firmă implicată în contractele cu biserica a fost descalificată și nu mai poate participa la licitațiile organizate de BOR

„Arhiepiscopia Bucureștilor, prin măsurile implementate de ani de zile, a prevenit și a luat măsuri de sancționare față de clericii care au lucrat incorect.

Avem convingerea că, privind lucrările realizate la multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, am făcut eforturi să identificăm cele mai transparente, corecte şi eficiente proceduri, care să asigure durabilitatea, termenele de execuție și prețul cel mai mic. Procedurile aprobate de Arhiepiscopie sunt corecte și eficiente, specifice persoanelor juridice de drept privat, întrucât nu există un act normativ sau contract prin care Statul Român să se angajeze că suportă integral sau într-un procent definit cheltuielile acestor obiective. Numai în funcție de disponibilități, unele instituții publice cu atribuții în domeniul sprijinirii cultelor pot oferi sprijin financiar”, este concluzia Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Exit mobile version