Adrian Naidin, „graiul” de la Răsărit: „Oamenii au nevoie de cultură, li s-a luat asta. Lor cine le mai cântă?”

E spontan, prin urmare, e onest. Are suflet de artist, simte cum cântă și cântă cum simte. La el, muzica e o bucurie, o sărbătoare, ca o zi de duminică. I-a cântat lui Mihalis Kakogiannis (regizorul filmului Zorba Grecul) atât de fain, încât Kakogiannis n-a vrut să fie mai prejos și i-a cântat și el lui. Iar unul dintre cei mai de notorietate dirijori ai lumii, Jin Wang, îi iubește atât de mult muzica, încât a ținut cu tot dinadinsul să-i cânte compozițiile cu Orchestra Radio la București.

Doar atât și ai fi tentat să te lași turtit de charisma acestui muzician cum nu e altul, dar, în forul său interior, Adrian Naidin e un copil. El însuși spune despre sine că muzica îi dă aripi de înger și, cu cât cântă mai mult, cu atât mai multe aripi de înger îi cresc.

„Repertoriul meu este mai lacrimogen”

„Vreau să transmit un mesaj tuturor românilor: să fim iubiți. Eu atât vreau să spun, avem de păstrat o victorie, nu de dus o luptă. Care a fost acum 2.000 de ani. Să ne gândim și la o chestie, avem de păstrat o victorie. Ce avem de păstrat? Ce am câștigat deja? Dorul de celălalt, dragul de el, grijă de a nu-l lovi”, a spus Adrian Naidin.

Întrebat de Marius Tucă dacă a cântat și la nunți, Naidin a răspuns: „Am refuzat, dar nu am vrut să cânt în zona aceea. Am vrut să aduc publicul într-un anumit cadru. Repertoriul meu este mai lacrimogen. Păcat că nici țiganii nu-și mai păstreză tradiția, au pierdut-o. Îmi doresc ca țiganii să cânte folclorul lor autentic. Sunt câteva melodii superbe. O să le învăț și dată viitoare o să le cânt. Și ungurii au un folclor excepțional de muzică lentă. Am vorbit cu câțiva unguri fenomenali și o să mă învețe să cânt în limba maghiară și o să fac și eu asta. Intențiile mele sunt să merg pe stația orbitală și să cant în toate limbile lumii. Dacă mă primesc, dar nu mă primesc”.

„Aș vrea să cânt pe un trotuar, să văd câtă lumea se oprește și aș face o seară de muzică clasică”

Marius Tucă: Dacă s ar putea cânta din nou cu public, este un loc special unde ai vrea să cânți, pe acoperișul lumii?
„Pe un trotuar, să văd câtă lumea se oprește și aș face o seară de muzică clasică. Oamenii au nevoie de cultură, li s-a luat asta. Lor cine le mai cântă?”, a răspuns muzicianul.

„Nu este bine să pierdem valorile pe care le avem și mă refer la valorile din interior. Felul de a gândi. Frica este o opțiune ca și curajul, care este de asemenea o opțiune. Este foarte important să nu ne pierdem valorile noastre interioare. Și asta ține de fiecare în parte. Și este foarte important pentru mine să nu ne mai supărăm unii pe alții, chiar dacă avem idei diferite. Măcar acum să facem acest exercițiu, de a ne fi mai drag de celălalt decât de noi”, a adăugat Adrian Naidin.

Exit mobile version