- Invazia violentă a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina îl face să pară, în mod eronat, un mare unificator.
- Rusia este în prezent cea mai sancționată țară din lume, în mare parte datorită unei largi coaliții transatlantice.
- Adevăratul declanșator al impulsului Occidentului a fost rezistența poporului ucrainean, a forțelor sale armate și a președintelui său.
Invazia violentă a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina îl face să pară, în mod eronat, un mare unificator. Rusia este în prezent cea mai sancționată țară din lume, în mare parte datorită unei largi coaliții transatlantice.
Advertisment
Uniunea Europeană a încetat să se mai eschiveze în privința lui Putin și în sfârșit acționează coerent și ferm împotriva rolului autoproclamat al Kremlinului de factor devastator a ordinii europene de securitate. NATO a fost revigorată într-o asemenea măsură încât Suedia și Finlanda se gândesc să ridice mâna pentru a adera.
Oricât de tentant ar fi să-l vedem pe Putin ca fiind motivul acestui nou sentiment de unitate europeană și transatlantică, realitatea este mai complexă și mai puțin reconfortantă. De fapt, adevăratul declanșator al impulsului Occidentului a fost rezistența poporului ucrainean, a forțelor sale armate și a președintelui său.
Recomandări
Președintele Zelenski, personificarea democrației
„Zelenski a devenit un paratrăsnet pentru valorile și democrația occidentale”, notează publicația The Conversation. Intuitiv, aceasta este o afirmație ciudată, având în vedere problemele generalizate de corupție care au fost bine documentate în politica ucraineană timp de decenii. Zelenski a mulțumit liderilor și națiunilor pentru fiecare gram de ajutor primit și a cerut cu umilință mai multă asistență.
Rezistența viguroasă a Ucrainei și mesajul abil al lui Zelenski au exercitat presiuni asupra guvernelor occidentale pentru a acționa și, mai important, pentru a fi văzute ca acționând.
În primul rând, mesajele președintelui ucrainean se bazează pe un sentiment de regret la nivelurile superioare ale guvernelor occidentale că nu s-a făcut mai mult pentru a împiedica invazia lui Putin.
În al doilea rând, imaginile vii ale orașelor ucrainene distruse, ale maternităților bombardate și ale civililor răniți au rezonat profund cu publicul occidental. Aceștia doresc să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, iar liderii lor sunt foarte conștienți de acest lucru.
Cât de mult îi datorăm Ucrainei
Occidentul îi datorează Ucrainei mult mai mult pentru noul său sentiment de unitate și de scop regăsit.
Putin a calculat că Occidentul nu ar fi făcut mult mai mult decât să impună o rundă simbolică de sancțiuni dacă ar fi invadat. Iar acest lucru s-ar fi dovedit aproape sigur că ar fi fost corect dacă forțele rusești ar fi reușit să cucerească Kievul și să forțeze capitularea Ucrainei în câteva zile.
Occidentul a dat cu piciorul la gestionarea lui Putin timp de decenii, temându-se să nu provoace războaie de aprovizionare cu gaze în Europa, iar în acest proces l-a îmbogățit pe Putin atât personal, cât și politic.
Partenerii noștri