22 septembrie, Ziua mondială fără mașini

În fiecare an, la 22 septembrie, este marcată Ziua mondială fără maşini (#CarFreeDay), potrivit siteului Days of the year. Scopul acesteia este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun sau cu alte mijloace de deplasare nepoluante.

Încă de la momentul la care primul autovehicul şi-a făcut apariţia pe străzi, în 1886, lumea a avut o relaţie dragoste-ură cu automobilele. Astăzi, în lume există peste 1,4 miliarde de maşini, potrivit organizaţiei americane Ward’s, activă în industria auto de peste 80 de ani, acestea reprezentând o sursă de poluare, de zgomot şi de pericol.

Despre „Ziua mondială fără mașini” 

Pentru a înţelege de ce este importantă Ziua mondială fără maşini şi încurajarea populaţiei să devină mai puţin dependentă de acestea este esenţial de înţeles, în primul rând, modul în care autovehiculele contribuie la poluare, potrivit daysoftheyear.com.

Atunci când combustibilul este utilizat de un autovehicul şi în urma rulării cauciucurilor pe carosabil sunt emise substanţe şi particule poluante ce pot ajunge să provoace probleme grave de sănătate, în special în cazul locuitorilor din oraşe cu trafic intens.

Cu ocazia #CarFreeDay, numeroase oraşe desfăşoară campanii specifice, în cadrul cărora arterele principale sunt închise traficului auto, este încurajată deplasarea cu bicicleta şi pe jos şi sunt organizate diverse evenimente de conştientizare asupra avantajelor transportului verde şi a renunţării, pe cât posibil, la maşini.

Exit mobile version