142 de ani de la independență. De ce are Calea Victoriei acest nume

Dacă vreodată, admirând arhitectura aparte a clădirilor de pe celebrul bulevard, te-ai întrebat care îi este povestea. Acum 142 de ani, Bucureștiul a îmbrăcat haina de sărbătoare. Armata română intra victorioasă după Războiul de Independență.

Intrarea eroilor români în București s-a făcut pe Podul Mogoșoaia. Pentru acest eveniment, autoritățile vremii ridică un arc de triumf provizoriu din lemn pe care scria „Apărătorilor independenței” și ”Orașului București”. Arcul a fost apoi demolat, însă în amintirea acelui eveniment, denumirea Podulul Mogoșoaiei devine Calea Victoriei.

Momentul triumfător al ostașilor a fost imortalizat de Franz Mandy, cel care a fost și fotograful familiei regale, ani la rând. În poză se vede Arcul de Triumf de pe Podul Mogoșoaia. Drumul era pavat cu trunchiuri, de unde și denumirea de pod.

Barbu Vlădoianu, primul primar al Bucureștiului, a pavat drumul cu piatră cubică și i-a făcut canalizare. Iar pe Calea Victoriei apar la sfârșitul secolului XIX primele instalații electrice din București.

Și azi poți vedea pe Calea Victoriei mai multe monumente de arhitectură: Muzeul Național de Istorie a României, Biserica Zlătari, Biserica Doamnei și sediul central CEC. Nu uita de Cercul Militar Național, la intersecția dintre Regina Elisabeta și Calea Victoriei.

Exit mobile version