• Picturile murale descoperite în jungla amazoniană datează din ultima Eră Glaciară
  • Regiunea unde au fost găsite picturile este controlată de rebeli
  • Pentru a ajunge la zidurile pictate, este nevoie de un periplu de 5 ore prin junglă

Columbia a început de scurt timp să își exploreze patrimoniul arheologic, după ce guvernul a semnat în 2016 un tratat cu rebelii. În pădurea amazoniană de pe teritoriul țării, în regiunea Serranía La Lindosa, arheologii au descoperit picturi realizate pe stânci datând din ultima Eră Glaciară, scrie Artnet News. Imaginile pictate cu mii de ani în urmă surprind animale și oameni realizați cu mare migală.

Excavările au început în 2017, iar descoperirile au fost ținute sub tăcere până acum. Un documentar, care va avea premiera pe 5 decembrie în Marea Britanie, va aduce în atenția publicului noile descoperiri. Numele documentarului este Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon.

José Iriarte, cercetător al Universității din Exeter: „M-au impresionat două lucruri: în primul rând realismul picturilor. Datorită realismului exprimat, putem spune, de exemplu, că reprezintă megafauna Erei Glaciare. În al doilea rând, este diversitatea. Avem mediul acvatic, unde găsim pești, țestoase, anaconde, șerpi boa. Mai regăsim și păsări, precum vulturii mari și mici. Dintre animalele terestre, pot fi văzute maimuțe, căprioare, marii leneși și cai.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Ce reprezintă picturile din junglă

Nu lipsesc picturile abstracte și nici reprezentările umane, precum cea a unui dansator în timp ce face o piruetă.

Cei care au realizat picturile știau ce fac: își alegeau materialele potrivite, locul unde să realizeze picturile, știau să pregătească suprafețele pe care lucrează. Pereții aleși au fost feriți de ploaie, indicând faptul că artiștii au dorit să conserve imaginile, iar roca era una cu o granulație foarte fină, care le-a permis să aibă o suprafață cât mai netedă, a mai precizat Iriarte.

Pereții au fost observați prin imagini din satelit. Cum și alte descoperiri asemănătoare au fost găsite în apropiere, cercetătorii au presupus că noii pereți ar putea ascunde și mai multe comori arheologice.

Cum regiunea este sub controlul rebelilor care nu au semnat acordul cu guvernul columbian, echipa de la Universitatea Exeter a fost nevoită să obțină permisiunea grupării pentru a ajunge la situl care se află la o distanță de 5 ore de mers prin jungla deasă. Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!

Partenerii noștri