- Horațiu Didea: “Oamenii sunt dispuși să dea cam între 300-1.200 de euro pe un scaun ergonomic.”
- Horațiu Didea: “Business-ul viitorul va fi digitalizat, iar serviciile și calitatea serviciilor sunt foarte importante.”
- Grigore Culian: “Când copilul tău te încurajează să faci ceva, parcă treci toate barierele”.
- Grigore Culian: “Întotdeauna am luat atitidune când Statele Unite au tratat România ca pe o colonie”.
Horațiu Didea și-a construit mentalitatea de afacerist în SUA și Anglia
Horațiu Didea îți povestește cum a ajuns să facă bani. Mai întâi, în țară, din meditații, ca apoi să câștige banii din concursurile de cultură generală organizate de televiziuni. Mai târziu, ajunge să facă meditații de bridge în Statele Unite și să lucreze la un “trust de housing” în Anglia: “Mentaliatatea de business a americanilor, felul în care muncesc, etica muncii, în care vând, își respectă cuvântul m-au influențat foarte mult. Sunt filo-american, cred în piața liberă”, susține antreprenorul Horațiu Didea”.
Advertisment
10.000 de euro – primii bani pentru afacerea cu mobilier ergonomic
Și cu doar 10.000 de euro, acesta și-a început afacerea în 2010, la 5 ani de la întoarcerea în țară: “În momentul când am decis să fac o afacere am analizat oportunitățile, în România interesul pentru scaune ergonomice, purificatoare de aer, pentru “wellbeing” reprezenta un intres scăzut”.
De ce avem nevoie de scaun ergonomic la muncă
Horațiu Didea îți spune și de ce este bine să avem la muncă un scaun ergonomic:
Recomandări
Horațiu Didea: Un scaun trebuie să se adapteze foarte bine mișcărilor naturale ale celui care stă. Acest scaun are câteva defecte, ale formei, aluneci un pic de pe el. Mecanismul de glisare al șezutului nu mai e ce a fost, deci e un scaun care s-a defectat un pic și asta se simte. Brațele în momentul acesta, eu sunt mai mic de înălțime decât tine, dacă vreau să mi le sprijin, umărul meu cade într-o postură un pic incorectă. Și din punct de vedere al mișcării, el nu se mișcă în perfectă sincronizare cu corpul nostru, care e un sistem de pârghii, cum îți spuneam.
Vlad Craioveanu: E important să se întâmple asta?
Horațiu Didea: E foarte important, pentru că trăim într-o epocă a umanității. E prima dată în istoria umanității, când omul stă în poziția sezândă, care nu e naturală, mai mult decât stă în picioare sau întins, care sunt poziții naturale.
Un scaun ergonomic este între 300 – 1.200 de euro
Dar ce scaune aleg românii în această perioadă, în care, cei mai mulți, lucrează de acasă, în biroul “improvizat”, îți spune Horațiu Didea:
“Acum de când cu pandemia, fiecare om a realizat, muncim mult mai mult de acasă, că nu poate lucra de pe un scaun de lemn, un scaun rigid, ca cel pe care mi l-ai arătat. În momentul în care lucrezi mai mult de câteva ore începe să te doară spatele, ai probleme și cu circulația sângelul. Și atunci, cel puțin în cazul nostru, oamenii au manifestat din ce în ce mai mult interes. Din experiența noastră, oamenii sunt dispuși să dea cam între 300-1.200 de euro pe un scaun”.
Antreprenorul îți explică și de ce birourile nu vor mai fi pline de oameni, ca până acum. Horațiu Didea susține că doar firmele care spun “Da” digitalizării, vor rezista în viitor.
De la o carieră muzicăla în România la visul american
În a doua parte a emisiunii “Ochii pe mine!”, Vlad Craioveanu îl are ca invitat pe Grigore Culian, românul care a fondat, în 1997, în Statele Unite, publicația în limba română “New York Magazin”.
Grigore Culian îți povestește cum a ajuns să plece din țară și să ceară azil politic în Statele Unite, acolo unde îl aștepta sora sa. A lăsat în urmă o carieră muzicală și a fost nevoit, în SUA, să aibă și 4 joburi, pentru a se putea întreține.
Cum a apărut ideea de a avea propriul ziar românesc la New York
Îți explică, apoi, cum a ajuns să lucreze pentru prima dată la un ziar românesc și să fie omul bun la toate. Iar, în momentul în care publicația a încetat să mai funcționeze, fiica sa i-a dat o idee – să aibă propriul ziar în limba română:
“Andreea, fiica mea, era, cum v-am spus, era anul 2 la New York University. Mi-a spus, m-a încurajat să fac ziarul. Și când i-am spus că nu știu să umblu cu computerele și alte lucruri, mi-a spus: “Nu e nimic, o să te ajut eu, pentru că la școală, nu fac mare lucru în primii 2 ani. Și asta mi-a dat o energie cu totul specială. Când copilul tău vine și spune, te încurajează să faci ceva, parcă treci toate barierele și, pur și simplu, explodezi în creativitate, în forță, în toate”.
Și nu s-a lăsat, Grigore Culian a ajuns să învețe cum stă treaba cu jurnalismul la școala celor de la New York Times.
Grigore Culian i-a luat interviu lui Hillary Clinton, în 2002
Acum, fiica sa este doctor în afaceri globale, iar Grigore Culian continuă să profeseze. Grigore Culian îți dă detalii despre interviul care l-a făcut cunoscut, cel luat lui Hillary Clinton: „I-am luat interviu în 2002, candida pentru Senat, a câștigat. Mi-a lăsat o impresie foarte bună, era un politician care se ținea de cuvânt, a căutat să intre în legătură cu presa etnică din New York, ne-a chemat pe toți. I-am spus că doresc să o sprijin cum pot, cu condiția ca si comunitatea noastră să primeadcă ceva în schimb”. Grigore Culin îți spune și care a fost interviul care l-a făcut să se simtă mândru că este român – cel al maestrului Gheorghe Zamfir.
Relațiile româno-americane, taxate de Grigore Culian
Redactorul-șef al “New York Magazin” îți vorbește și de articolele sale în care critică relațiile româno-americane:
„Întotdeauna am luat atitudune când Statele Unite au tratat România ca o colonie. Și asta se întâmplă de foarte mulți ani. Nu îmi e teamă să o spun la televiziune, am spus-o și la alte televiziuni, ori de câte ori am fost contactat. Nu este corect, nu este „fair” pentru o țară mică, așa cum este România, dar care este un partener fidel în NATO și în Uniunea Europeană, să fie tratată prin intervenții brutale în viața politică a țării noastre”.
Acesta mai are și o altă nemulțumire în legătură cu programul Visa Weiver pentru români.
Statele Unite după alegerile prezindețiale în viziunea lui Grigore Culian
Grigore Culian îți explică și cum este situația politică din Statele Unite, după alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte:“În momentul de față se dă o luptă teribilă între două curente de formație neo-marxistă, din partea universităților americane, nu cred că va ajunge să fie o țară comunistă. Tensiunea între simpatizanții președintelui Trump și cei ai lui Biden au scindat națiunea în două părți, vedeți rezultatul alegerilor. Nu am probe să dovedesc că nu au fost corecte, ceva îmi spune că au fost fraudate”. Românul jurnalist în Statele Unite îți dă și câteva sfaturi care te pot ajuta dacă vrei să trăiești în America: “Dacă știi să faci ceva, nu ai cum să dai greș, rezultatul vine în timp, primul lucru e să te pregătești într-un domeniu sau în mai multe. Aici nu poți face doar dând din gură, trebuie să dovedești seriozitate. Principala mea armă a fost seriozitatea”.
Partenerii noștri