• Istoricul Adrian Cioroianu, ambasador delegat al României pe lângă UNESCO, și cântărețul Matteo au fost invitații lui Vlad Craioveanu la „Ochii pe mine!“
  • Adrian Cioroianu: „Fiecare națiune își alege soarta și conducătorii“
  • Matteo: „Mi se pare că artistul român s-a îndepărtat de a fi artist“

În emisiunea de miercuri seară, Vlad Craioveanu i-a avut invitați la „Ochii pe mine!“, la Aleph News, pe istoricul Adrian Cioroianu, ambasador delegat al României pe lângă UNESCO şi pe cântăreţul Matteo.

Alegerile din SUA, criza coronavisului și, în unele țări, o nouă porție de carantinare. O lume într-o continuă mișcare și, de ce nu – raportat la vremurile pe care le trăim – și într-o continuă nebunie. Miercuri seara, în prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!“, Vlad Craioveanu are invitatul perfect pentru a lua pulsul celor mai importante subiecte ale momentului și pentru a le trece prin mai mulți ochi. Ai istoricului, ai ambasadorului, ai scriitorului și chiar ai jurnalistului.

Adrian Cioroianu îţi spune cum gestionează Franţa pandemia de coronavirus, la aproape o săptămână de la intrarea în carantină. Îți explică și de ce planează asupra Franţei pericolul atacurilor teroriste.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Adrian Cioroianu: „Fiecare națiune își alege soarta și conducătorii“

Vlad Craioveanu a încercat să afle de la ambasadorul Adrian Cioroianu ce crede despre marele meci al alegerilor din America.

„Ca ambasador, nu pot să comentez, iar aici în Franța ambele variante sunt deschise. Cei care aleg sunt cetățenii Statelor Unite. Fiecare națiune își alege soarta și conducătorii. Nu am nimic de comentat. Să vedem rezultatele finale.“

Adrian Cioroianu: „În Franța, 40% dintre francezi nu cred într-un vaccin“

Invitatul lui Vlad Craioveanu îți spune faptul că izbucnirea epidemiei a zdruncinat încrederea oamenilor în politică și în politicieni. Totodată, a adâncit fractura, deja existentă, între societatea oamenilor de rând și reprezentarea pe care acestora fac asupra elitei.

„Acest covid a resetat agenda noastră a tuturor și a schimbat încrederea oamenilor în politicieni. Increderea oamenilor în politică este suferindă. Cred că era și înainte, însă acum s-a accentuat. În Franța, 40% dintre francezi nu cred într-un vaccin. Vedem că este o fractură între ceea ce se cheamă societatea oamenilor de rând, dar este reprezentarea pe care oamenii și-o fac asupra elitei și o încarcă deseori cu o conotație negativă. Gandiți-va că lucrurile nu sunt noi! Din acest motiv, a pierdut Hillary Clinton alegerile în SUA. Mulți au văzut-o ca aparținând unei elite ascunse.“

Cioroianu: „Acest refuz al elitei se vede și în alegerile americane“

Problema este că în zilele noastre de vreo 40 de ani, după Donald Reagan și Margaret Thatcher am fost obișnuiți să judecăm elita din societate în termini economici, din perspectiva financiară. Elita, bunăoară, pentru multi americani, o reprezntă milionarii sau pentru mulți chinezi de astăzi, o reprezintă milionarii, că Slavă Dumnului și chinezii au milionari în euro și chiar miliardari.

Aceasta componentă economică îi îndepărtează uneori pe oameni. Oamenii te admiră dacă ai mulți bani, dar în același timp nu te mai consideră de-al lor. Donald Trump, tot vorbeam despre el, fără să pot să vă dau prea multe interpretări, a câștigat în 2016 venind împotriva acestui sistem. El spunea: «Eu nu consum banii nimănui, consum banii mei, pentru că sunt milionar și folosesc banii mei în politică și nu folosesc banii voștri». Și se pare că unii oameni americani l-au crezut atunci, cum poate l-au crezut și acum o bună parte dintre americani. Acest refuz al elitei e un fenomen extrem de interesant în lumea de azi și se vede și în alegerile americane. Vorbim de țările în care alegerile spun ceva despre dorința cetățenile“, conchide Adrian Cioroianu.

Cioroianu: „Sunt mii de polițiști în toate orașele Franței“

Ambasadorul delegat al României pe lângă UNESCO îți vorbește și despre situația din Franța în contextul epidemiei. Acesta îți mărturisește cât de mult îl ajută legitimația de ambasador în condițiile în care în Franța puține locuri mai sunt deschise.

„Ca ambasador, ca posesor al unei legitimații de ambasador, te poți mișca oriunde vrei și cum vrei. Au probleme de Securitate și sunt foarte atenți. Sunt mii de polițiști în toate orașele Franței care au păzit în aceste zile bisericile și școlile.

Am legitimație de ambasador și pot merge oriunde, problema este în ce oraș mergi pentru că Parisul pe drumul meu este închis. Sunt magazine închise, sunt librării închise, este o situație destul de neplacută, dar pe care francezii o acceptă foarte disciplinat. În ultimele zile, am preferat să merg cu mașina sau cu autobuzul. Această izolare m-a făcut să umblu de unul singur, cu mijloace de transport în comun.“

Cioroianu, despre disciplina francezilor în pandemie: „Este o surpriză pentru mine, acest popor atât de rebel, atât de ușor de ieșit în stradă“

„E o situație destul de neplăcută, din acest punct de vedere, dar pe care francezii, domnule Craioveanu, paradoxal, o acceptă foarte disciplinați. Și, vă mărturisesc, este o surpriză pentru mine, acest popor atât de rebel, atât de ușor de ieșit în stradă, de scos în stradă, pentru că francezii la acest capitol nu prea au limite și sunt demonstrații, erau demonstrații o dată pe săptămână, sindicate, tot felul de asociații profesionale, acum lumea este mai curând disciplinată din acest punct de vedere.“

Adrian Cioroianu: „În Franța, media este ceva mai precaută în a da semnale de panică“

Francezii sunt disciplinați, dar sunt uimiți în egală măsură, ca noi toți. Nu cred că există în Franța ceea ce am văzut în România în timpul vacanței de vară. Mă refer la faptul că media este ceva mai precaută în a da semnale de panică, semnale destabilizatoare. În Franța, buletinele de știri nu încep cu numărul morților.“

Cioroianu: „Vă spun ca istoric că nu există o pandemie care să fi trecut  altfel decât în mod natural“

Adrian Cioroianu îți explică și de ce are rezerve în ceea ce privește apariția unui vaccin care să oprească acest virus.

„Eu vă spun ca istoric nu există sau cel puțin nu am auzit eu în istoria Europei sau în istoria lumii occidentale de o pandemie care să fi trecut altfel decât în mod natural, repet vorbesc de pandemii, nu știu de diferite boli, pe care le poți trata cu vaccin, cum e poliomelita sau cum au fost atâtea boli în istoria bunicilor sau a părinților noștri. Campaniile de vaccinare au prins foarte bine, din acest punct de vedere, dar la capitolul pandemii, eu nu cunosc alt sfârșit decât cel care se realizează prin evoluția oarecum naturală a infectării la nivelul a 60-70% din populație.“

Adrian Cioroianu: „În Franța, nu există niciun fel de religie care să primească bani de la stat“

Ambasadorul delegat al României pe lângă UNESCO vorbește și despre problema terorismului. Îți reamintesc că săptămâna trecută un militant islamist înarmat cu un cuţit a ucis trei persoane şi a rănit numeroase altele în incinta şi în jurul Catedralei Notre-Dame din oraşul Nisa. Agresorul a fost imobilizat şi arestat.

„Franța, din acest punct de vedere, este punctul nodal al libertăților cetățenești din Europa. Ca să fiu sincer, eu nu cred că este stat în care orice comunitate, orice religie să aibă mai multe libertăți decât în Franța și culmea este că sunt libertăți garantate de statul francez, care nu plătește ca atare religiile. (…) În Franța, nu există niciun fel de religie care să primească bani de la stat, ceea ce a dus la rezultate și bune și rele, cum se vede. Adică, e clar că Biserica Catolică primește bani de la comunități. Problema e de unde primesc bani aceste, hai să zicem, biserici ale cultului islamic, aceste moschei care au apărut în toate orașele, cu imami, care teoretic sunt furnizați de țări prietene. Franța nu are învățământ religios spre deosebire de noi. (…) În Franța, nu există astfel de cursuri, drept care imamii musulmani sunt furnizați de țările prietene, că ei pot să fie din Tunisia, că ei pot să fie din alte țări musulmane și iată că unii vin și depinde ce predică. (…)

E simplu să dai vina pe albanezi, pe tunisieni sau pe ceceni. Problema este ce facem cu acești tineri de origine islamică de la marginea orașelor franțuzești. Au sute de tineri radicalizați cu care nu știu ce să facă. Ei sunt pur și simplu născuți în familii care au dobândit cetățenia franceză. Cum poate statul să-ți retragă ție cetățenia? Păi care este diferența dintre un stat dictatorial și unul democratic?“, conchide Adrian Cioroianu despre problema terorismului în Franța.

Istoricul Adrian Cioroianu, lansare de carte online

Este o carte despre Regele Ferdinand I. Acest om s-a născut în Germania și a luptat împotriva țării lui. A devenit Regele României și a fost în postura să lupte împotriva țării în care s-a născut. A fost loial României, dincolo de originea lui. Aceasta este cartea pe care cu prilejul zilei de 1 Decembrie, o vom lansa video.“

Cântărețul Matteo, despre inspirație și muzică în pandemie

Și de la istorie și pandemie trecem la poveștile despre muzică și viața de artist care sunt întotdeauna binevenite. Matteo îţi povesteşte despre planurile sale profesională, despe muzica care îl definește, dar şi cum se îmbină viaţa de tătic cu cea de artist.

„Mi s-a născut prima fetiță pe 24 ianuarie. Ideea este că în toată perioada asta m-am bucurat de ea, iar lockdown-ul mi-a priit. Un vers nu am scris în pandemia asta. Nu am putut.“

Matteo: „Mi se pare că artistul român s-a îndepărtat de a fi artist“

„În pandemie, m-a luat febra Tik Tok-ului. În România, 90% dintre veniturile noastre sunt din concerte. Panama este singura piesă din limba română cu cele mai multe view-uri. (…) În general, mai faci câte un compromis. Sincer să fiu, am ajuns la vârsta și la experiența necesară să nu le mai văd ca pe niște compromisuri sau să nu mai fac compromisuri. Eu vreau să lansez un album reggae pentru că mi-l doresc. Mie mi se pare că artistul român s-a îndepărtat de la a fi artist.“

Partenerii noștri