• Patru artefacte valoroase din Tezaurul Dacic al României au fost furate din Muzeul Drenthe din Olanda.
  • Printre acestea se află coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice.
  • Autoritățile române și internaționale speră la recuperarea acestora, dar valoarea lor ridicată le face greu de recuperat.

Piese din tezaurul dacic al României au fost furate din Muzeul Drenthe din Olanda. Este vorba despre patru artefacte extrem de valoroase, considerate printre cele mai importante ale patrimoniului nostru: coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice. În expoziție se aflau 673 de bunuri din metale prețioase, provenind din peste 50 de tezaure aflate în colecțiile a 18 muzee din România.

Ce căuta tezaurul românesc într-un muzeu care nu era asigurat și care nu putea oferi condiții de securitate?

Discuția este destul de nuanțată din acest punct de vedere. Am văzut și eu reacțiile unor oameni din domeniu, care spuneau că muzeul din Olanda nu este cel mai potrivit loc pentru prezentarea artefactelor de valoare.

Am văzut fotografiile publicate de Raluca Turcan, ministrul culturii, anul trecut, la deschiderea expoziției „Dacia, regatul laului și argintului”. În același timp, am fost informați că muzeul este foarte vechi, fiind deschis în 1854, și a fost renovat recent, iar toate condițiile de supraveghere sunt la zi. Însă, acum, suntem lăsați cu declarația de regret a directorului Muzeului Național de Istorie, Ernest Oblandă Ternovanu. Acesta spune că este imposibil ca vestigiile să fie vândute și poate doar să sperăm că vor fi recuperate cât mai curând.

Recomandări

CE TE SURPRINDE LA GRAMMY?
GALA GRAMMY E ȘI DESPRE MODĂ
CINE CÂȘTIGĂ PREMIILE GRAMMY?
CRYING HAPPY TEARS
CHATBOȚII PREIAU FLIRTUL PE TINDER
O LUĂM UȘOR?

Este un moment trist pentru noi, deoarece aceste obiecte sunt extrem de importante pentru istoria noastră, fiind incluse în manualele de istorie. Coiful de la Coțofenești a fost expus mult timp la intrarea în Muzeul de Istorie. Piese ca aceasta sunt esențiale pentru înțelegerea istoriei și civilizației dacice, iar dispariția lor este o pierdere imensă.

Brățările în anii `90

În anii ’90, brățările dacice au fost furate și au făcut obiectul unor urmăriri internaționale, iar recuperarea lor a durat mult. Prețul acestora ajungea până la 500.000 de euro, iar unele dintre ele au fost vândute pe piața neagră. Coiful de la Coțofenești are o poveste impresionantă. A fost descoperit în 1928 și fiind un simbol al istoriei noastre.

Aceste obiecte au o valoare imensă nu doar materială, dar și istorică, iar circulația acestora în diverse muzee este esențială pentru păstrarea vie a istoriei. Dispariția lor subliniază nevoia de a găsi soluții pentru păstrarea în siguranță a patrimoniului național.

Citește și

Partenerii noștri