Arnica montana este o plantă care face parte din familia Asteraceae cu origini în Europa Centrală și America de Nord.
Arnica a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice.
Planta solară mai este cunoscută popular ca raiul lupului, iarba binecuvântată a munților sau tutunul muntelui, asta pentru că din frunzele plantei, oamenii făceau tutun sau le fumau la pipă.
Arnica provine din grecescul ’’ptarmike’’ care înseamnă strănut, deoarece rădăcina și florile conțin substanțe care irită mucoasa nazală.
În folclorul european se spune că oamenii erau binecuvântați cu sănătate și protecție dacă găseau arnica plantată de zâne. În Alpi, arnica era numită’’planta’’fulgerelor’’. Aceasta proteja casa și oamenii de fulgere și furtuni dacă se agață buchete de flori la uși sau ferestre.
În tradițiile celtice, druizii foloseau arnica în ritualurile de vindecare și în cele în care doreau să intre în contact cu spiritele pădurii pentru a obține informații despre plante și proprietățile lor.
La noi, în noaptea de Sânziene, arnica este folosită alături de alte plante pentru a atrage binecuvântările zânelor. Se credea că florile culese în această noapte magică ar avea puteri de vindecare și protecție pe tot parcursul anului.
Dar pe lângă utilizările magice arnica este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru a reduce inflamația, vânătăile și durerea asociată cu traumatismele minore. Planta are proprietăți antitumorale, antifungice, antibacteriene și antioxidante, cu peste 150 de substanțe terapeutice active.
Arnica este folosită extern în geluri, uleiuri și creme, cu recomandarea de a nu fi aplicată pe pielea rănită. Datorită toxicității plantei, în homeopatie este folosită în doze mici pentru a stimula capacitatea de vindecare a organismului.
Se mai crede că planta curăță spațiul de energiile negative ajutând la restabilirea armoniei. În alte tradiții, arnica a fost arsă sau chiar purtată ca amuletă pentru a atrage norocul și oportunitățile bune. Datorită florilor sale galben strălucitoare, acesta ar absorbi energia soarelui și ar transmite persoanelor vitalitate și forță.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri