- Inteligența artificială ajută la dezvoltarea unor chatbots care simulează emoții umane.
- Poți interacționa cu avatarele Replika prin apeluri video și chiar să te întâlnești cu ele VR.
- Replika este un companion A.I., poate fi „prietenul, terapeutul sau chiar partenerul tău”.
Inteligența artificială redefinește constant relațiile umane, preia roluri tradiționale de prieteni, confidenți și chiar parteneri romantici. Această nouă dinamică ridică întrebări esențiale despre natura conexiunii și despre riscul de a ne pierde esența umană în fața tehnologiei.
Advertisment
Cum schimbă A.I. conexiunile umane
Companionii A.I. precum Replika sau Harmony oferă suport emoțional și relații aparent autentice, dar care, în realitate, sunt simulate. Într-o lume marcată de singurătate și izolare socială, acești asistenți digitali devin atrăgători prin disponibilitatea lor constantă. Cu toate acestea, înlocuirea interacțiunilor umane cu A.I. poate accentua tocmai problema pe care încearcă să o rezolve, singurătatea, scrie TIME. Riscul real este acela că preferința pentru relațiile cu A.I., care sunt fără complicații, ar putea duce la o scădere a interacțiunilor umane autentice. În plus, există dileme etice majore: ce spune despre noi faptul că simțim empatie sau afecțiune pentru o entitate care nu are conștiință? Cu toate acestea, tehnologia îi poate ajuta pe cei cu anxietate socială pentru că le oferă un spațiu unde pot exersa fără teama că vor fi judecați.
Cum îți protejezi umanitatea
Este esențial să înțelegem că A.I.-ul nu poate înlocui pe deplin empatia și conexiunea umană autentică. O ieșire cu prietenii, o vacanță, participarea la anumite evenimente importante pentru tine, acestea sunt soluțiile împotriva izolării sociale, accentuate de prezența excesivă a A.I.-ului în viața ta.
Recomandări
Allison Pugh, profesor la Johns Hopkins University, a studiat 5 ani impactul tehnologiei asupra relațiilor umane. Concluziile sale sunt alarmante: Pe măsură ce A.I. își croiește drum în profesii care depind de conexiuni emoționale autentice, cum ar fi consilierea, predarea și asistența medicală, munca umană devine invizibilă, iar angajații se văd nevoiți să demonstreze că nu sunt, de fapt, roboți. Studiile arată că interacțiunile de zi cu zi, chiar și cele superficiale, precum vorbitul cu un barista, aduc beneficii semnificative pentru bunăstare.
Citește și:
Te-ai îndrăgostit vreodată de cineva inaccesibil? Fenomenul are o denumire: Limerence
Cum ajungi la fericire în 5 pași? Impactul relațiilor de calitate în viața ta
Cum scapi de burnout? Psiholog: Sportul, cititul și sexul te ajută să gestionezi această stare
Partenerii noștri