Domeniul Tignanello este situat în centrul binecunoscutei apelatiuni Chianti Classico, într-o zonă dominată de coline situate între văile râurilor Greve și Pesa. Plantația de viță totalizează 130 ha și este divizată în parcele mai mici ce includ și “perlele coroanei” ale domeniului de unde se obțin strugurii pentru celebrele etichete Tignanello și Solaia, denumite de presa internațională ca fiind “printre cele mai influente vinuri din istoria viticulturii din Italia”.

Vițele își au rădăcinile într-un sol ce este un mix de calcar și marnă situat la o altitudine medie de 350 – 400 m și beneficiază de o diurnalitate accentuată (diferență mare de temperatură între zi și noapte). Toți acești factori naturali din vie fac ca strugurii să aibă niște caracteristici unice. Varietățile de struguri includ pe lângă soiul local Sangiovese, varietăți mai puțin tradiționale zonei Chianti Classico cum ar fi Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc, ce sunt capabile să pună în valoare caracterul distinct al acestui “terroir”.

Clădirea actuală a cramei datează din sec. XVI și a aparținut succesiv mai multor familii nobiliare pentru că abia la mijlocul secolului XIX să intre în proprietatea familiei Antinori.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Începând cu anii 1970, domeniul Tignanello a devenit centrul de cercetare și inovație vitivinicolă al familiei Antinori ce a inclus adopția de noi varietăți de struguri (Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc), tehnici noi de tăiere în vie, tehnologii noi de vinificație, tehnici de selecție riguroasă a strugurilor Sangiovese pentru a obține concentrație aromatică și taninuri catifelate.

Tignanello 2013 – culoare roșu rubiniu intensă, ne încântă olfactiv cu arome concentrate de mure, cireșe, prune, note de lemn de cedru, tutun, ciocolată și pământ de pădure. Pe palat e sec, cu o aciditate vibrantă, arome de coacăze negre, prune, note balsamice, taninuri catifelate și un postgust ce parcă nu se mai termină. Este o plăcere să îl consumi și acum, dar nu a atins încă maximum de formă. Aș mai păstra câteva sticle.

Partenerii noștri