• Cercetătorii au asociat consumul de cofeină cu un risc redus cu până la 60% de a dezvolta Alzheimer.
  • Corina Zugravu: „Cafeaua protejeaza ficatul, rinichii și are efecte anti-cancer.”
  • Consumul de cafea vine cu un risc mai mare de deces de la boli de inimă în rândul persoanelor vulnerabile.
  • Lygia Alexandrescu: „Cofeina poate agrava problema anxietati, iar excesul de cafea duce la agitație sau atacuri de panică”.

Cafeaua este una dintre cele mai populare și apreciate băuturi din lume, iar consumul său moderat poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Dincolo de a fi un simplu stimulent, cafeaua conține o varietate de substanțe bioactive, cum ar fi antioxidanți care pot contribui la menținerea sănătății pe termen lung, scrie BBC.

Studiile arată că un consum moderat de cafea (2-4 cești pe zi) poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli cronice.

„Cafeaua este principala sursă de antioxidanți.  Studiile care arătau ca are efecte negative, vorbeau despre cei care consumau cafeaua împreună cu țigara, iar efectele negative proveneau de la consumul de tutun”, a declarat Corina Zugravu, nutriționist, pentru Aleph News.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Printre alte beneficii ale consumului de cafea se numără:

Diabet de tip 2: Cafeaua poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce riscul de diabet de tip 2.

Boli cardiovasculare: Consumul moderat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cancer: Unele studii sugerează că consumul de cafea poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat.

Boala Alzheimer și Parkinson: Consumul de cafea poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu până la 60%.

Riscurile consumului de cafea

Deși cafeaua vine cu o serie de beneficii, consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății.

Despre aceste riscuri te avertizează și Lygia Alexandrescu, nutriționist: „Există rirsc de hipertensiune, dar  nu poate pune viața în pericol. Cofeina poate agrava problema anxietății, iar excesul de cafea duce la agitație sau atacuri de panică. În plus, cafeaua este diuretică și poate duce la deshidratare. De asemenea, produce acnee dacă este consumată de dolescenți.”

Printre riscuri se mai numără și:

Hipertensiune: Cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială, iar consumul excesiv pe termen lung poate duce la hipertensiune.

Anxietate și insomnie: Cafeaua este un stimulent puternic și poate cauza agitație, nervozitate. În plus, cafeaua poate cauza și probleme de somn, în special la persoanele sensibile la cofeină.

Dependență: Cafeaua poate crea dependență. Astfel, renunțarea bruscă poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap și oboseală.

Pentru a beneficia de pe urma cafelei și a evita riscurile, este important să se consume în mod moderat. Persoanele cu probleme de sănătate ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma cafea.

Partenerii noștri