• China a reușit să decoleze cu succes sonda lunară Chang’e-6 după ce a colectat primele mostre.
  • Chang’e-6 a reușit să colecteze aproximativ 2 kg de material de pe Lună.
  • Beijingului dorește  să lanseze un astronaut chinez pe Lună în jurul anului 2030.

China a reușit să decoleze cu succes sonda lunară Chang’e-6 din partea ascunsă a Lunii, după ce a colectat primele mostre de rocă și sol din această regiune, relatează BBC.

 Modulul de colectare a decolat în jurul orei 07:38 marți, după ce a aterizat într-un crater uriaș aproape de polul sudic al Lunii, într-o premieră mondială celebrată de comunitatea științifică internațională.

China este singura țară care a aterizat pe partea ascunsă a Lunii, făcând acest lucru și în 2019. Aterizarea și decolarea misiunii Chang’e-6 au fost descrise de Administrația Spațială Națională a Chinei (CNSA) ca o „faptă fără precedent în explorarea lunară a oamenilor”.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partea ascunsă a Lunii, cunoscută și ca „întunecată”, este dificil de atins. Este o zonă greu accesibilă datorită distanței sale și a terenului său accidentat, presărat de cratere gigant și puține suprafețe plane. Oficialii spațiali au fost nevoiți să folosească un satelit pentru a direcționa și a menține comunicațiile cu Chang’e-6.

China, prima țară care ajunge pe fața ascunsă a Lunii

China își propune să fie prima țară care aduce înapoi mostre de rocă și sol din partea ascunsă a Lunii. Oamenii de știință spun că ar putea fi foarte diferite de formațiunile de rocă din partea vizibilă. Mass-media de stat a publicat videoclipuri de la agenția spațială a Chinei în care arătau sonda spațială Chang’e 6 scoțând un braț mic și fluturând steagul chinez după ce a colectat  mostrele.

Misiunea Chang’e-6 a petrecut două zile strângând pietre și pământ, folosind un braț mecanic și un burghiu. A reușit să colecteze aproximativ 2 kg de material. Containerul va fi transferat într-o capsulă care urmează să se întoarcă pe Pământ, aterizând în Mongolia în jurul datei de 25 iunie.

Oamenii de știință sunt încântați de mostrele care ar putea proveni din unele dintre cele mai vechi roci ale Lunii. Celor din China li se va oferi prima șansă de a analiza rocile. Ulterior, cercetătorii din întreaga lume vor putea aplica și ei pentru această oportunitate.

China are planuri de a continua să exploreze Luna, cu trei misiuni fără echipaj programate în acest deceniu.  Beijingului dorește  să lanseze un astronaut pe Lună până în jurul anului 2030.

De asemenea, Statele Unite își propun să readucă astronauții pe Lună. NASA urmărește să-și lanseze misiunea Artemis-3 în 2026.

Partenerii noștri