Foi subțiri de aluat, migdale, nuci sau fistic, toate aceste ingrediente se combină pentru a crea un desert care te transportă în mijlocul unui bazar oriental. Straturile de aluat, crocante și subțiri, se măsoară cu atenție, iar umplutura de nuci adaugă o textură bogată și un gust intens. Generozitatea de miere sau sirop de zahăr completează această operă de artă dulce.
Sper că ai ghicit…îți vorbesc acum despre baclava. Originea ei este adesea atribuită Orientului Mijlociu, iar istoria sa se întinde pe mai multe secole.
Mulți specialiști în istorie și gastronomie spun că prajitura este profund influențată de tradițiile tucești medievale. Și se bazează pe pâinea în straturi pe care o făceau turcii nomazi din secolul al XI-lea.
Prima mențiune scrisă a acestui deliciu datează de la Imperiul Otoman. Suleyman Magnificul a început tradiția de a oferi fiecărui regiment de ieniceri tăvi cu baclava. În cea de-a 15 zi de Ramadan, conducătorul împărțea soldaților acest desert, cunoscut sub numele de „Parada Baklava”.
În Turcia zilnic sunt produse aproape 2000 de tone de baclava și o persoană mănâncă în medie 4,4 kg de baklava pe an. În multe culturi, prepararea desertului este considerată o artă transmisă de la o generație la alta.
În România, baclavaua a pătruns prima data în zona Drobogei, de unde s-a răspândit apoi în aproape toate patiseriile sau supermarketurile. În capitală te poți bucura de ea – la Emre Baklava, Patiseria Fadel sau la Mandaloun.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri