Paștele fără pască? Pentru noi, românii, aceasta este o idee greu de conceput. Pasca binecuvântată adusă la biserică și împărțită credincioșilor este mai mult decât o simplă prăjitură – este bucuria Învierii.
Inițial, pasca era asociată cu tradițiile evreiești, fiind cunoscută sub denumirea de „mața”. Evreii consumau acest fel de pâine nedospită, amintindu-și de exodul din Egipt și de vremurile dificile pe care le-au trăit. Obiceiul de Paște de a consuma miel și pasca provine din cultura evreiască de a mânca mielul alături de pâine nedospită și ierburi amare. Atât carnea de miel, cât și pasca frântă sau vinul roșu sunt simboluri ale sacrificiului lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre.
Procesul de preparare al pascăi începe cu pregătirea aluatului, făcut din lapte, ouă, făină, zahar, drojdie și unt. Acesta este întins într-o tavă de copt și apoi umplut cu un amestec de brânză dulce sau sărată, ouă, smântână, zahăr, stafide și coajă de lămâie. După coacere, este adesea presărată cu zahăr pudră sau stafide pentru a-i accentua aroma.
Dacă rețeta de bază presupune folosirea unor ingrediente clasice, nelipsite din orice bucătărie, treptat compoziția a fost adaptată după gustul fiecăruia prin adaos de ciocolată, nuci, fructe, sau arome și esențe ca vanilia, romul, scorțișoara sau portocala. Și aspectul său a suferit treptat modificări: de la clasica formă rotundă, cu împletituri pe margini, la forme dreptunghiulare sau pătrate, împodobite cu steluțe sau alte simboluri pascale: iepurași, mieluți din aluat simplu sau colorat. Dar simbolul cel mai popular a rămas crucea, pentru că ne amintește de sacrificiul Mântuitorului. Pentru a asigura succesul preparatului, înainte de a o introduce în cuptor, gospodina trebuie să facă semnul crucii deasupra aluatului.
Însă “ingredientul secret” pentru o pască autentică este aducerea ei la biserică pentru a fi sfințită. Realizată din aceeași aluat ca pâinea sau cozonacul, este tăiată în bucăți și, după sfințirea din cadrul slujbei de Sâmbătă, este consumată în prima zi de Paști. Se spune că alungă bolile și necazurile. Fiecare felie tăiată aduce la viață povestea Învierii în sufletele noastre, iar aroma îmbietoare ne amintește de tradiții și ne îndeamnă să ne bucurăm alături de cei dragi.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Partenerii noștri