• Mark Zuckerberg încearcă să evite răspunderea personală în procesele legate de dependența copiilor de rețelele sociale.
  • Legea corporativă îi protejează de obicei pe directori de răspunderea personală, deși există excepții.
  • Dacă Zuckerberg este exclus personal din procese, nu ar respinge cazurile împotriva lui Meta.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, susține că nu poate fi răspunzător pentru acuzațiile că platformele sale au dus la dependența copiilor de rețelele sociale. Echipa juridică a lui Zuckerberg s-a aflat în instanța de judecată din Oakland, California, săptămâna aceasta pentru o serie de procese intentate împotriva lui Meta și lui personal de către părinți și școli, care susțin că acțiunile lui și ale Meta au făcut rău copiilor, provocând dependență de rețelele sociale, scrie Business Insider.

Zuckerberg a cerut să fie exclus personal din cele două duzini de procese, care au fost intentate de oameni din peste o duzină de state. O decizie în favoarea miliardarului l-ar scuza de a fi tras la răspundere personală, dar nu ar respinge cazurile împotriva lui Meta.

Procesele susțin că acțiunile și inacțiunea lui Zuckerberg au dus la dependența de rețelele de socializare și l-au acuzat că a ignorat avertismentele conform cărora Facebook și Instagram sunt nesigure pentru copii.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

În înregistrările judiciare vizualizate de Business Insider, avocații lui Zuckerberg au spus: „Este un principiu fundamental că indivizii nu pot fi trași la răspundere personală pentru actele sau omisiunile unei corporații pe baza doar a statutului lor de directori, directori sau acționari corporativi”.

Avocații săi și-au reiterat argumentele în instanță vineri, spunând că există o diferență clară între ceea ce Zuckerberg este răspunzător personal și rolul său de CEO, a raportat NBC Bay Area.

În dreptul corporativ, directorii sunt de obicei protejați de răspunderea personală, a menționat Bloomberg vineri.

„Valul corporativ” – care se referă în general la distincțiile dintre o afacere și proprietarii săi – îi protejează pe directori în majoritatea circumstanțelor, deși există și excepții, potrivit unui articol al firmei de avocatură Oberheiden P.C.

Unele situații în care directorii se pot confrunta cu răspundere includ acte criminale și nerespectarea intenționată sau neglijentă gravă. Ei se pot confrunta, de asemenea, cu răspunderea în procesele intentate de terți împotriva unui CEO, Oberheiden P.C. a scris, menționând: „În aceste procese, reclamanții nu încearcă să-i tragă la răspundere pe directorii executivi pentru actele corporative (sau pretinse acte corporative), ci în schimb pentru actele întreprinse de directori generali în calitatea lor individuală”.

Citește și

Partenerii noștri