De Dragobetele se sărbătorește dragostea, se fură sărutări, se glumește și se dansează cu cel drag.
Dragobetele este fiul Babei Dochia, un zeu tânăr din mitologia populară, patron al dragostei și al bunei dispoziții pe plaiurile românești. Un fel de Cupidon din mitologia romană sau Eros din mitologia greacă.
Dragobetele mai este numit Năvalnicul, Logodnicul Păsărilor, Cap de primăvară sau Sânt Ion de primăvară, un fecior chipeș și puternic care aduce iubirea în casă și în suflet. Dragobetele este o sărbătoare a fertilității, fecundității și a renașterii naturii, o zi în care se spune că toate păsările și animalele se împerechează.
Se spune că în acestă zi băieții și fetele se strângeau în grupuri pentru a glumi și pentru a marca iubirea și romantismul pentru a fi îndrăgostiți pe tot timpul anului.
Un obicei numit ”răpirea miresei„ se practică în acestă zi de către băieții pentru a duce fetele să petreacă cu ei.
Fetele s-ar aduna în grupuri pentru a face diverse farmece pentru a-și atrage un iubit, iar deseori acestea erau surprinse cu flori și alte gesturi romantice.
De cu seară fetele mai obișnuiau să strângă ultimile rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, pe care o topeau și o foloseau pe tot parcursul anului pentru descântece de frumusețe și dragoste. In această zi fetele culeg flori pe care le pun sub pernă în speranța că își vor visa ursitul. Se mai practică diverse obiceiuri de iubire, cum ar fi sărutul sub o floare de măr sau dansul în jurul unui pom înflorit, simbol al fertilității și reînnoirii naturii.
Se mai mai practică obiceiul de a culege florile de primăvară și de a împodobi casa cu ele, chiar și cu ramuri de salcie pentru a aduce în casă energia pură a dragostei.
Iar dacă ai o persoană iubită și vrei ca iubirea voastră să rămână vie de-a lungul anului, trebuie să o săruți cu foc, pentru că de Dragobete se sărută Fetele!
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri