• Dar 2023 a fost și un an care a sărbătorit subtilitatea, cu un internat chinezesc proiectat atent, numit World Building of the Year.
  • Proiectarea unei școli primare pentru satul din Burkina Faso în 2001, arhitectul Francis Kéré și-a construit reputația pe facilități civice și comunitare modeste.
  • Arhitectul britanic David Chipperfield a acordat Premiul Pritzker – echivalentul domeniului cu un Nobel – pentru o carieră dedicată instituțiilor culturale subestimate.

Ultimul an în arhitectură poate fi amintit pentru superlative după ce India a deschis cea mai mare clădire de birouri din lume, iar Merdeka 118 din Malaezia a devenit al doilea cel mai înalt zgârie-nori construit vreodată. Dar 2023 a fost și un an care a sărbătorit subtilitatea. Arhitectul britanic David Chipperfield a acordat Premiul Pritzker – echivalentul domeniului cu un Nobel – pentru o carieră dedicată instituțiilor culturale subestimate, scrie BBC.

Anul următor va aduce probabil un amestec similar de îndrăzneț și frumos. Iată ce proiecte de arhitectură vor modela lumea în 2024:

Adunarea Națională din Benin, Porto-Novo, Benin

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

Designul a fost dezvăluit cu relativ puțină fanfară în 2021, dar în anul următor Kéré a devenit primul arhitect african care a revendicat râvnitul Premiu Pritzker. Acum, lumea va urmări îndeaproape pentru a vedea cum principiile pe care le-a susținut de mult timp – ventilația naturală, umbrirea amplă și utilizarea materialelor locale – sunt aplicate la scară mai mare.

Firma Kéré cu sediul în Berlin spune că aspectul foarte greu al clădirii a fost inspirat de arborele de palavrie, care a servit în mod tradițional drept loc de întâlnire. O sală de adunări la parter va găzdui legislativul de 109 de locuri din Benin, în timp ce un parc public din jurul său oferă „un sentiment de deschidere și transparență”, a adăugat descrierea proiectului a companiei.

Pădurea verticală Nanjing, Nanjing, China

Bosco Verticale (sau „Pădurea verticală”) acoperită de copaci din Milano, Italia, a devenit un simbol al designului verde de când a fost deschis în urmă cu aproape un deceniu. Dar pentru arhitectul Stefano Boeri, proiectul rezidențial atrăgător a fost doar începutul.

Cu un manifest dedicat lansării „o campanie globală de silvicultură urbană”, firma lui Boeri a realizat de atunci proiecte similare în Europa și nu numai. Cel mai recent, din fosta capitală a Chinei, Nanjing, va prezenta în jur de 800 de copaci și peste 2.500 de arbuști și plante trase instalate pe balcoane atent configurate.

Compusă din două turnuri – dintre care cel mai mare are 200 de metri (656 picioare) înălțime – cea mai recentă Pădure Verticală va conține birouri, un muzeu și un hotel cu o piscină la ultimul etaj.

Kunstsilo, Kristiansand, Norvegia

Un siloz de cereale dinainte de război din orașul Kristiansand din sudul Norvegiei a rămas gol când moara locală s-a închis, după 370 de ani de funcționare continuă, în 2008. Dar oficialii locali au ordonat că structura de patrimoniu dezafectată să fie păstrată și un concurs de proiectare ulterior – care a atras propuneri de la peste 100 de firme de arhitectură – au însărcinat participanții să reimagineze spațiul ca o galerie de artă.

Propunerea câștigătoare, de către Mestres Wåge Arquitectes și MX_SI, lasă intact o mare parte din exteriorul silozului. În interior, totuși, spațiul interior al depozitului a fost reconfigurat pentru a găzdui 3.000 de metri pătrați (32.000 de picioare pătrați) de spațiu expozițional, cu iluminare superioară care iluminează spațiul prin „celulele cilindrice” din beton ale structurii.

Keppel South Central, Singapore

Într-o eră a lucrului de la distanță și a mandatelor de întoarcere la birou, arhitecții regândesc rolul pe care locurile de muncă corporative îl joacă în viața oamenilor. Prin urmare, ocupanții viitorului turn Keppel South Central din Singapore ar putea avea mai multă motivație decât majoritatea să renunțe la biroul de acasă, datorită spațiilor verzi abundente și piscinei în aer liber aerisite.

Citește și

Partenerii noștri