Crușinul este un arbore fructifer numit Rhamnus frangula, răspândit în Europa, Asia Centrală și de Vest.
Arborele este cunoscut pentru frumusețea sa în sezonul de toamnă, când frunzele își schimbă culoare în nuanțe de galben și roșu. Spaniolii au numit acest arbore Cascara Sagrada, care înseamnă Scoarță Sacră. Aceștia credeau că Noe ar fi construit arca cu lemnul ei. Crușinul era folosit cu mult timp înainte de descoperirea spaniolilor de nativii americani ca laxativ. Medicul antichității, Galenus afirma că arborele avea puterea de a te proteja împotriva vrăjitoriei, demonilor, otrăvurilor și durerilor de cap.
Scoarța era folosită ca laxativ, datorită conținutului mare de antra-chinonă, substanță cu proprietăți medicinale, care apare în timpul uscării și depozitării prelungite. Dioscoride spunea că ramurile de crușin plasate lângă uși și ferestre ar alunga energiile negative. Iar dacă presari crușin într-un cerc și dansezi în el în timpul lunii pline, vor apărea spiridușii. Și așa vei putea cere de la un spiriduș îndeplinirea unei dorințe, dacă atunci când îl vezi îi ceri o binecuvântare. În mitologia nordică, crușinul era asociat cu zeul Thor, zeul tunetului și al furtunii. Acesta era folosit ca un simbol de protecție împotriva fulgerelor și a naturii furioase. În unele tradiții din Europa, crușinul era adesea plantat pe lângă morminte. Se credea că fructele sale erau hrana sufletelor celor decedații, dar mai era folosit pentru a deschide drumul spiritual și pentru a ghida sufletele rătăcite către lumea de dincolo.
Astăzi scoarța de crușin este un laxativ excelent, care stimulează ușor mișcarea perisaltică a intenstinelor, sucurile digestive și fluxul biliar. Fructele de crușin sunt bogate în vitamina C și pot fi folosite în gemuri, jeleuri, sucuri și chiar vinuri.
Asează ramuri de crușin lângă ferestre și uși pentru a ține energiile negative la distanță. Și poartă cu tine o rămurică atunci când vrei să te urmărească norocul.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri