- Adolescenții care încep să fumeze până în 14 ani au o lipsă mare de materie cenușie.
- Tinerii cu mai puțină materie cenușie au o funcție cognitivă redusă.
- În SUA, zilnic 1.600 tineri încearcă prima lor țigară, înainte de a împlini 18 ani.
Crezi sau nu, tinerii care se apucă de fumat au creierul diferit de cel al nefumătorilor, arată noile cercetări. Descoperirea oamenilor de știință ar putea ajuta la tratarea și prevenirea dependenței de nicotină.
Advertisment
Fumatul timpuriu reduce materia cenușie din creier
O echipă de cercetători condusă de universități de renume din SUA și nu numai, a descoperit că adolesceților care încep să fumeze țigări până la vârsta de 14 ani le lipsește o cantitate semnificativă de materie cenușie, într-o secțiune a lobului frontal stâng al creiereului. Adică, acești adolescenți au mai puțină materie cenușie în lobul stâng și au o funcție cognitivă redusă, astfel, sunt mai mari șansele ca aceștia să încalce regulile și să dezvolte obiceiuri dăunătoare, cum este în cazul de față, fumatul.
Acest lob stâng al creierului este acea partea din creierul nostru, care te ajută la luarea deciziilor, dar aparent și la încălcarea regulilor.
Ce este materia cenușie
Materia cenușie este țesutul creierului care procesează informația, iar dezvoltarea sa atinge apogeul la oameni, chiar în anii adolescenței.
Lobul frontal este asociat cu senzații
Lobul frontaș drept al creierului este asociat cu căutarea de senzații, iar echipa de cercetare a descoperit că această parte a creierului se micșorează la adolescenții care fumează în mod regulat, ceea ce poate duce automat la dependență.
Oamenii de știință speră că toate aceste rezultate vor putea ajuta felul în care să intervină rapid și să încerce cumva prevenirea cazurilor în care adolescenții se apucă de fumat înainte să apară această dependență la vârste fragede.
Datele din SUA arată că 1.600 de tineri încearcă prima lor țigară înainte să împlinească 18 ani și aproape jumătate de milion de americani care mor, din păcate, prematur în fiecare an, din cauza fumatului sau a expunerii la fumatul pasiv, potrivit CBS News.
Citește și:
- DreamGenerator – Camera A.I. ce transformă realitatea în fotografii instantanee
- Nevada aprinde Templul Burning Man. Ce surprize te așteaptă la festival
- Prima reacție a lui Britney Spears după anunţul divorţului de Sam Asghari: „Nu mai puteam suporta durerea”
Partenerii noștri