- În unele țări bacșișul plătește angajații, iar în altele poate fi o lipsă de respect.
- În Japonia, aprecierea se manifestă de obicei prin complimente sau prin plecăciuni.
- În Danemarca viața este prea bună, de aceea danezii sunt o națiune care nu lasă bacșiș.
Cultura bacșișului nu este peste tot la fel. În unele țări bacșișul plătește în plus angajații, în altele poate fi o lipsă de respect, iar în Danemarca nu se lasă nimic. Acolo viața este prea bună pentru a fi nevoie de bacșiș.
Advertisment
Dumitru Socican, editor Aleph News, îți spune care este cultura bacșișului în alte țări.
,,CNN a realizat o listă interesantă cu câteva destinații unde bacșișul este obligatoriu sau poate fi o lipsă de respect, o jignire, în Japonia de exemplu. Aprecierea japonezilor se manifestă de obicei prin complimente sau prin plecăciuni. Mulți nu înțeleg că oamenii își fac meseria cu mândrie. Turiștii nu lasă tips nici la restaurant și nici la hotel. Un Arigato, înseamnă extrem de mult pentru japonezi.
Recomandări
În Egipt este conceptul de baksheesh, ce înseamnă pomană caritabilă. Acesta poate fi solicitat direct de un șofer de taxi, de ghidul turistic sau poate fi șoptit sugestiv dintr-un bazar la colț de stradă. Este considerată ca o mică atenție, un cadou, indiferent de serviciul oferit.
În SUA se obișnuiește să se adauge 20-25% la o notă de plată. Bacșișul reprezintă o provocare atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori. Deși bacșișul este voluntar din punct de vedere legal în SUA, salariile personalului de servire și ale altor lucrători din turism sunt adesea sub minimum pe economie.
Iar danezii sunt o națiune care nu lasă tips. Ei beneficiază de un PIB pe cap de locuitor mai mare și de un sistem de protecție socială mai bun decât în alte țări, ceea ce înseamnă că nu sunt de dependenți de tips-uri. Serviciul este inclus în mod normal în nota de plată. Cel mai fericit popor. ”
Citește și
Câți ruși au murit în Ucraina? O nouă analiză arată ce informații ar putea ascunde Moscova
Partenerii noștri