- O fată fără nume a cărei vârstă, origini și circumstanțe ale morții, despre care se spune că s-ar fi înecat în râul Sena din Paris, rămân un mister.
- Medicul legist de la morgă a fost atât de impresionat de frumusețea fetei încât a ordonat să i se facă un mulaj din ghips al feței.
- Alții au apreciat rapid aspectul senin al fetei, deoarece au fost produse măști cu chipul ei, care au devenit populare la Paris, iar apoi în întreaga Europă.
O fată fără nume a cărei vârstă, origini și circumstanțe ale morții, despre care se spune că s-ar fi înecat în râul Sena din Paris, rămân un mister. Dar chipul ei a lăsat în cele din urmă o amprentă memorabilă asupra istoriei când a devenit cunoscută sub numele de L’Inconnue de la Seine (femeia necunoscută din Sena). Era la sfârșitul secolului al XIX-lea când trupul fetei a fost recuperat din râul tulbure și dus la o casă mortuară din Paris.
Advertisment
Deoarece nu avea urme pe corp, s-a presupus că s-ar fi sinucis, iar vârsta ei a fost estimată la aproximativ 16 ani. Odată ajunsă la morgă, fata a fost expusă în public alături de alte cadavre fără nume, ceea ce era obișnuit la acea vreme, pentru a vedea dacă cineva ar putea să o identifice. Cu toate acestea, nimeni nu s-a prezentat. În acest timp, medicul legist de la morgă a fost atât de impresionat de frumusețea fetei încât a ordonat să i se facă un mulaj din ghips al feței. În ceea ce privește trăsăturile sale, L’Inconnue de la Seine avea un zâmbet enigmatic, tinerețea sa fiind evidentă datorită obrajilor plini și a pielii netede.
Alții au apreciat rapid aspectul senin al fetei, deoarece au fost produse măști cu chipul ei, care au devenit populare la Paris, iar apoi în întreaga Europă, unde au devenit un element decorativ de care să dispui în case și în studiourile de artă. Filozoful și scriitorul Albert Camus a descris-o pe fată ca fiind „Mona Lisa înecată”, datorită impactului cultural al chipului tinerei și chiar a devenit sursă de inspirație literară.
Recomandări
„Inconnue a devenit idealul erotic al perioadei”, a declarat criticul Al Alvarez în The Savage God: Un studiu al sinuciderii. „Mi s-a spus că o întreagă generație de fete germane și-a modelat înfățișarea după ea.”
Cum a devenit L’Inconnue cea mai sărutată fată din lume?
Ei bine, acest lucru s-a datorat unui producător norvegian de jucării pe nume Asmund Laerdal, al cărui fiu de doi ani, Tore, aproape că s-a înecat, dar a reușit să-l salveze scoțându-l din apă și eliberându-i căile respiratorii. Laerdal a fost abordat de medicul austriac Peter Safar și de anesteziștii care au fost pionierii resuscitării cardiopulmonare (CPR) și i-a cerut producătorului de jucării să creeze o păpușă în mărime naturală pentru a învăța oamenii cum să facă această tehnică de salvare a vieții.
Manechinul care a fost numit Resusci-Anne avea buzele deschise pentru a simula resuscitarea gură la gură, precum și un piept pliabil pentru compresii. Iar când a venit vorba de a conferi trăsături faciale păpușii, Laerdal a decis să folosească o față de femeie, deoarece credea că elevii de sex masculin ar putea fi reticenți în a săruta o față de bărbat. Și-a amintit de o mască L’Inconnue și a crezut că fața ei ar fi perfectă pentru a fi folosită pentru păpușă. În 1960, prima versiune a Resusci-Anne a fost prezentată de Laerdal la Primul Simpozion Internațional de Resuscitare de la Stavanger, Norvegia, iar designul va continua să fie perfecționat.
De atunci, invenția a ajutat sute de milioane de oameni să învețe resuscitarea cardio-respiratorie în ultimii 60 de ani și, în cele din urmă, cum să salveze o viață prin îngenuncherea, cu fața la L’Inconnue pentru a învăța tehnica. Medicul pediatru și educator Megan Phelps de la Școala de Medicină a Universității din Sydney și-a împărtășit gândurile cu ScienceAlert.
„Nu cred că vom ști vreodată cine era tânăra”, a spus Phelps. „Suspectez că era modelul unui artist, iar imaginea ei a fost folosită pentru a crea o mască care să fie folosită pentru a exersa desenul prin copiere.”
Și astfel, misterul din spatele L’Inconnue de la Seine continuă să trăiască.
Partenerii noștri