Hreanul, cunoscut sub numele latin Armoracia rusticana este o plantă legumicolă care face parte din familia Brassicaceae. Hreanul este originar din sud-estul Europei și din Asia. Acesta a fost apreciat de mai bine de 3000 de ani pentru calitățile sale medicinale și gastronomice.
Advertisment
Egiptenii foloseau hrenul încă din anul 1500 î. Hr.
Grecii îl utilizau ca tratament pentru durerile de spate dar și pentru proprietățile afrodiziace ale plantei.
Recomandări
Legenda spune că oracalul din Delphi i-ar fi spus lui Apollo că „Ridichea își merită greutatea în plumb, sfecla în argint, iar hreanul în aur’’.
Planta a fost menționată și recomandată pentru proprietățile sale medicinale în una dintre cele mai mari lucrări care a supraviețuit din Imperiul Roman, cea a lui Pliniu cel Bătrân, Naturalis Historia. În timpul Renașterii, consumul de hrean s-a răspândit în Europa Centrală spre nord, până în Scandinavia și spre vest până în Anglia. Până la sfârșitul anilor 1600, hreanul însoțea carnea de vită, puiul și stridiile la mesele majojității englezilor. Rădăcina înțepătoare era mai ales folosită pentru proprietăle regeneratoare de combatere a epuizării.
Siropul de hrean era utilizat ca expectorant pentru tuse dar și ca tratament pentru reumatism.
În America de Nord, hreanul a fost introdus în timpul colonizării europene. Atât George Washington și Thomas Jefferson menționau că aveau planta picantă în grădină.
Nativii americani l-au folosit pentru a îndepărta scorbutul și ca tratament pentru răceala comună.
Asta pentru că, hreanul conține de două ori mai multă vitamina C decât o lămâie.
Gustul său picant este atribuit uleiurilor esențiale cu efecte antibiotice, alicina și sinigrina. Din această cauză, hreanul este cunoscut și sub denumirea de „penicilină germană” și este folosit pentru a trata virozele dar și infecțiile intestinale. Are efecte diuretice, antiseptice și menține vasele de sânge curate.
Rădăcina de hrean conține luteină, beta- caroten, omega 3, fosfor, potasiu și seleniu.
În Germania, în 2021 a primit titlul de Plantă medicinală a anului 2021.
Și cum hreanul este o plantă a lui Marte, planeta de foc, așa că nu e de mirare că este fierbinte.
Partenerii noștri