• Țesăturile din celuloză sunt fibre extrase din plante și transformate în îmbrăcăminte. Alimentate în mare parte de promisiunile unei mai mari integrități ecologice, fibrele celulozice reprezintă materia primă cu cea mai rapidă creștere de pe piața textilă.
  • Companiile care domină piața au adus cu ele probleme sistemice care au dus la tăierea pădurilor primare, la drenarea turbăriilor și la gestionarea defectuoasă a deșeurilor.
  • În ciuda problemelor de sustenabilitate în curs de rezolvare, viitorul pieței este promițător, spun experții, deoarece noile inovații și companii au o șansă de a aduce pe piață noi materiale și procese de fabricație.

Oamenii de știință și companiile se uită la o mică parte a pieței textile pentru a aborda amenințările pe care industria confecțiilor le reprezintă pentru climă și ecosisteme. Țesăturile din celuloză sunt fibre extrase din plante, filate în fire și modelate pentru a forma haine. Alimentate în mare parte de promisiunile unei integrități mai mari a mediului, fibrele celulozice reprezintă materia primă cu cea mai rapidă creștere de pe piața textilă.

Cu toate acestea, până în prezent, companiile care au dominat piața au adus cu ele probleme sistemice care au dus la tăierea pădurilor primare, la drenarea turbăriilor și la gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Viitorul pieței este promițător, spun experții, deoarece noile inovații și companii au șansa de a aduce pe piață noi materiale și procese de fabricație.

Minimul este că trebuie să renunțăm la pădurile vechi și pe cale de dispariție [pentru textile]. Nu există absolut niciun motiv pentru care produsul să necesite acest lucru, spune Peter Wood, senior forest campaigner la Canopy Planet. Grupul de susținere estimează că 200 de milioane de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru hainele fabricate din fibre celulozice, un motor mic, dar în creștere, al industriei agroalimentare.

Recomandări

MUSIC HEALS THE SOUL
CE RESTAURANTE SUNT PREMIATE ÎN SUA?
LIMERANȚA ASCUNDE PROBLEME DIN TRECUT
TU CÂT TIMP PETRECI PE TELEFON?
TU BEI CAFEA? IATĂ CE AR TREBUI SĂ ȘTII

O serie de întreprinderi nou înființate și firme consacrate conduc un nou val de cercetare și dezvoltare, experimentând noi modalități de creare a fibrelor pentru îmbrăcăminte, folosind orice, de la copaci alternativi la deșeuri fermentate și bumbac reciclat. Noile tehnici de producție ar putea reduce dramatic emisiile textile, care se estimează că sunt egale cu emisiile din Marea Britanie, Franța și Germania. Însă acestea se confruntă cu obstacole mari în ceea ce privește finanțarea, deoarece marile corporații domină sectorul, bazându-se pe materiale și producție ineficiente.

Acum, situația s-a schimbat, deoarece mărcile de îmbrăcăminte sunt preocupate de disponibilitatea materiilor prime și de problemele de mediu în același timp, spune Ali Harlin, profesor de cercetare la Centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda și partener coordonator al programului GRETE, susținut de UE, care finanțează cercetarea în domeniul țesăturilor pe bază de materiale biologice.

Petrolul sub formă de poliester și nailon reprezintă majoritatea materialelor textile, dar pentru a obține reducerile de emisii necesare pentru a evita încălzirea globală cataclismică, combustibilii fosili trebuie să fie lăsați în pământ. Fibrele de bumbac, care reprezintă o treime din producție, vor continua să fie importante, spun experții, dar producția s-a plafonat, deoarece problemele legate de climă și de muncă îngreunează extinderea. Cu toate acestea, cererea de haine noi atinge noi culmi în fiecare an, iar companiile apelează continuu la noi clienți cu prețuri din ce în ce mai mici.

Urmărirea arborilor

Cele mai multe fibre celulozice provin din copaci de pe plantațiile de lemn de celuloză care, în trecut, au alimentat cu materiale industriile de celuloză și hârtie. Această etapă, achiziționarea materialelor, este cea care contribuie în cea mai mare măsură la emisiile industriei textile. Cu toate acestea, lanțul de aprovizionare este plin de confuzii, spune Peter Wood de la Canopy Planet. „Poate fi un pic ca o cutie neagră. Aceste materiale provin din întreaga lume. Ele intră în acest proces de producție și ies la celălalt capăt”.

Cea mai mare companie producătoare, Sateri, cu sediul în China, a fost legată, prin intermediul filialelor sale și al companiilor surori, de plantațiile construite pe turbăriile drenate din Indonezia. Turbele sunt terenuri mlăștinoase cu o concentrație mare de carbon. Chiar dacă au o zecime din dimensiunea pădurilor din lume, ele stochează de două ori mai mult carbon, potrivit unui studiu global publicat în Nature. Sateri spune că s-a angajat să se aprovizioneze doar de la furnizori care s-au angajat să nu defrișeze păduri și să nu dezvolte pe turbă.

Transparența scăzută face dificilă urmărirea fibrelor celulozice. Textile Exchange a putut identifica doar sursa a 42% din aprovizionarea cu materiale pentru participanții la raportul lor, la care companiile și organizațiile non-profit fac deseori referire. China a produs 18%, iar India a produs 5%. Indonezia și Austria au contribuit amândouă cu 3%, ceea ce probabil nu reflectă realitatea aprovizionării, având în vedere dimensiunea plantațiilor și a fabricilor din Indonezia.

Partenerii noștri